Üpfriscursus Stichting Senioren Sociëteiten ABN AMRO

De afgelopen jaren zijn er heel wat dingen veranderd op het gebied van verkeersregels.
Maar liefst 40% van de
verkeersregels zijn de afgelopen vijftien jaar veranderd. De meeste mensen geven weinig aandacht meer aan de regel- en wetgeving na het behalen van het theorie-examen.
Afgelopen 27 maart organiseerde Stichting Senioren Sociëteiten ABN AMRO (afdeling Twente) een opfriscursus-middag in het Wapen van Delden. 93 oud-collega’s en/of hun partners kwamen bij elkaar. Een grote opkomst, een verrassing voor ons allemaal! De aanwezigen gaven eerlijk aan dat er sinds het theorie-examen voor het rijbewijs niet meer bewust is stilgestaan bij de nieuwe regelgeving met betrekking tot het verkeer. En er zijn de afgelopen jaren heel wat dingen veranderd. Dan te bedenken dat de aanwezigen meer dan vijftig jaar geleden hun RBW examen hebben afgelegd. Er was dus veel animo voor een Üpfrismiddag. Onze instructeur Jochum Kloppenburg presenteerde deze middag. Na een kopje koffie werd de vraag gesteld:’ Wie heeft er sinds het behalen van het RBW aan een opfriscursus of iets dergelijks deelgenomen? Er werden nauwelijks handen opgestoken. Jochum vertelde met behulp van een powerpoint presentatie over voorrangssituaties, snelheden in het verkeer, lijnen op de wegen, bekeuringen, verkeersborden- en tekens en over de E-bike vs. snelfiets. Na een aantal vragen uit de zaal werd er veel aandacht besteed aan het invoegen via de invoegstrook. Ook waren er zorgen met name over fietsers die bij autobezitters voor onrust zorgen; hoe zit het met bijv. de voorrang t.o.v. de auto? En wat is de status in het verkeer voor voetgangers? Na de vragenronde was er een pauze. Onder het genot van een hapje en drankje konden de genodigden een theorie-examen maken. Na het invullen van het examen, werden de 15 vragen besproken in de theaterzaal. Ieder kon daardoor zelf zien hoeveel fouten ze hadden gemaakt. Bij de heren en vrouwen was er zelfs iemand met slechts 2 fouten. Er waren voor de mensen met de minste fouten leuke prijzen. De poedelprijs werd ook uitgereikt aan de heer en dame met de meeste fouten. Jochum maakte persoonlijk bekend dat zij een gratis rijles op de vrachtauto krijgen. Na deze middag blijkt dus dat er veel animo is voor een opfriscursus onder ouderen die al lang in het bezit zijn van het rijbewijs. Het zorgt voor meer rust in het verkeer omdat ze op de hoogte zijn van alle veranderingen.
De voorzitter van deze middag sloot af met: ‘De automobilist is veiliger als de weg droog is, de weg is veiliger als de automobilist droog is”.