Afgestudeerd als dokter en net terug vanuit Afrika, we hebben het over Abel! Abel haalde meer dan een jaar geleden zijn rijbewijs bij ons. En dat weet hij nog al te goed. Het was namelijk de eerste en ook laatste kans dat hij zijn rijbewijs kon halen. In februari vorig jaar zou hij vertrekken naar Afrika om met vrienden te gaan rondtrekken.

Één van zijn vrienden zei tegen hem; ‘10.000 km alleen rijden in Africa is wel heel veel’. Misschien kun je zelf ook je rijbewijs halen zodat we samen kunnen rijden. Abel begon wel een beetje te zweten want er was een strakke deadline dus dit was zijn enige kans om zijn rijbewijs te halen. Zakken was geen optie. Gelukkig slaagde Abel in 1 keer met maar 18 lessen! Abel had Andre Froeling als Rijcoach en omdat ik ook in de avond wilde lessen kreeg ik een tweede Rijcoach erbij.

Mij theorie ging ook voorspoedig en slaagde ook hier voor in 1 keer. Ik had wel een paar dingen in de praktijk die ik moeilijk vond. Vooral het benaderen van een rotonde. Ik nam de rotonde namelijk in de 3e versnelling met te weinig snelheid. Ook alles in 1 keer doen vond ik lastig. Schakelen, spiegels kijken en vooruit kijken maar ik had het, vooral door het geduld en de ondersteuning van mijn Rijcoach, snel onder de knie. Ik ben net terug uit Africa en man wat een gaaf land! Ik kon de ervaringen die ik had opgedaan tijdens het rijlessen direct in de praktijk brengen. In Afrika heb je geen verharde wegen behalve van Noord, Zuid, Oost en West loopt 1 verharde weg. De rest van Africa is gewoon 1 groot zandpad.

Het is levensgevaarlijk om in het donker te rijden ‘s avonds. Het word er zelfs afgeraden i.v.m. de wilde dieren die de weg oversteken, je rijd er meer links dan rechts en het stuur zit aan de rechterkant. Dat was wel even wennen. Tijdend de 10.000 kom trip heb ik regelmatig banden moeten vervangen. Gelukkig hadden we 3 reservebanden bij ons.

Kaapstad is de gevaarlijkste stad van de wereld. Ik trok op dat moment met 2 vrienden van mij. Google Maps stuurt je soms via de kortste routes en belanden daardoor in een Ghetto Wijk en we hebben best enge situaties meegemaakt. Toch is de hele trip door Africa echt onvergetelijk en ben ik heel dankbaar dat Brünen me aan alle kanten geholpen heeft snel mijn rijbewijs te kunnen halen.

Inmiddels ben ik terug in Nederland en werk ik als arts bij GGZ Drenthe.

Leuke tip; er zijn meer zeerobben dan mensen in Namibië.