Soms heb je je rijbewijs nodig voor werk of voor je studie, maar nog belangrijker is de vrijheid die je dan ineens hebt. Je kunt gaan en staan waar je wil met de auto, of dat nou in Nederland is. Of in Noorwegen. Voor Kristine (21) was het behalen van haar autorijbewijs erg belangrijk.

Ze vertrekt namelijk op 2 januari 2019 richting Noorwegen voor haar Minor. Ze studeert Creative Technology op de UT Twente en wil graag in Noorwegen ook de vrijheid hebben om overal naar toe te gaan. Haar persoonlijke uitdaging was vooral de zelfverzekerdheid in de auto. Het inzien dat je het kunt en dat het goed komt. De druk werd alleen maar hoger omdat dit haar enige kans was om haar rijbewijs te halen voordat ze vertrekt naar Noorwegen. Haar huisgenoot vroeg haar tijdens het traject: ‘Haat je het al? Die rijlessen?’ Waarop ze zei:’ Nee, ik vind het juist alleen maar leuker worden!’ Al vond ik het inparkeren en het rijden in een 30 zone wel lastig. Vooral de balans tussen het doorrijden voor de doorstroom en het goed kijken om me heen. Daar werd ik in het begin een beetje gestrest van.’ Het halen van haar rijbewijs geeft haar ontzettend veel vrijheid, ze kan nu lekker rond rijden met vrienden, straks ook in Noorwegen. En daarnaast kan ze nu tenminste het laatste liedje horen van een concert omdat ze de laatste trein niet meer hoeft te halen. Na een aantal jaar is ze het openbaar vervoer flink zat, ook omdat haar ouders in de randstad wonen en je zo 2,5/3 uur moet reizen om ze te zien. Nu kan ze gaan en staan waar ze wil en dat gevoel is ongekend fijn.