Je bent lekker bezig met je rijlessen. Je beheerst de auto zo goed dat je er bijna niet meer over na hoeft te denken. Je bent op een niveau beland dat je behoorlijk zelfstandig door het verkeer kan. Dat is vaak het moment dat het rij-examen in zicht komt. Spannend en tegelijkertijd heb je  eigenlijk niet echt een beeld wat er dan precies van je verwacht wordt. Misschien hoor je wat oude herinneringen uit je omgeving, zoals van je pa en ma of vrienden maar dat is het dan wel. Daarvoor is de Tussentijdse Toets. Het is jouw voorbereiding op het rij-examen en na afloop weet je precies wat een examinator van je verwacht. 

De Tussentijdse Toets begint met de kennismaking. Op je oproepformulier staat een regelnummer waar je, je samen met je Rijcoach, mag melden. De examinator zal zijn/haar hand naar je uitsteken, jij doet dat ook, oftewel ‘even voorstellen’ en je mag, das ook wel handig met al die spanning die je misschien hebt, op een stoel gaan zitten. Vanaf dat moment loopt het eigenlijk vanzelf. De examinator wil jouw geldige legitimatie zien en je krijgt uitleg over de toets. En die uitleg ziet er ongeveer zo uit:

Wat verwacht de examinator eigenlijk van je? Dat je een vlotte, veilige en zelfstandige rit rijd. Mag je foutjes maken? Ja hoor, geen probleem en mocht het nodig zijn dan helpt hij/zij je soms wel even.

Vervolgens loop je samen naar de auto. Je mag nog een kenteken lezen voor de ogentest en vervolgens stelt de examinator een aantal vragen aan je zoals; wat je zelf aan de banden kan controleren, de vloeistoffen onder de motorkap benoemen, wat vragen over de knopjes en wijzers op het dashboard. 

En dan …. dan ga je rijden.

De examinator zal tijdig aangeven waar je naartoe moet. Vaak begint hij/zij wel een babbeltje met je om de spanning er een beetje af te halen. Want het is natuurlijk enorm spannend allemaal.

Moet je een bijzondere verrichting uitvoeren, dan zal de examinator dit ook tijdig aangeven en jij kijkt waar deze verrichting veilig kunt uitvoeren. Neem hiervoor echt de tijd. Voer je oefening rustig en beheerst uit en houdt het verkeer goed in de gaten. Vaak weet je direct zelf wel of je het goed gedaan hebt. Zo geleidelijk aan ga je alweer terug naar het CBR. Een half uur is zo voorbij. 

Je parkeert de auto en je gaat samen weer naar binnen. Aan tafel wordt je rit samen besproken. Je krijgt tips waar je nog aan moet werken naar je examen toe en of je de vrijstelling krijgt voor bijzondere verrichtingen tijden je examen.

Dus zo ziet, kort samengevat, je Tussentijdse Toets eruit.

 

 

Vind je het fijn dat je Rijcoach meegaat tijdens je examen? Vraag het gewoon.

Wil je nog meer lezen over de Tussentijdse Toets, klik dan hier

Wil je direct beginnen met jouw rijopleiding, boek dan direct een proefles

Andre Froeling.

Rijcoach bij Verkeerscollege Brünen