En dan is het zover. Je gaat op voor het echte rijexamen.

Niet alleen een hele spannende dag voor jou maar ook je familie leeft mee en denkt aan je, iedereen wenst je via social media veel succes en natuurlijk wenst ook jouw Rijcoach je heel veel succes. Als je de ervaring hebt van de Tussentijdse Toets, dus vrijstelling van de Bijzondere Verrichtingen, dan blijft er een goed half uur over voor dit echte examen.

Het gaat het examen in zijn werk?
Het begint uiteraard met de kennismaking tussen jou en de examinator. Net als bij de toets.
Hij of zij bekijkt je gegevens op zijn/haar tablet, vraagt of je een geldige legitimatie bij je hebt en geeft je uitleg over wat hij of zij precies van je verwacht. De examinator zal op tijd de examenroute aangeven en je moet een deel met behulp van de navigatie rijden. Verder verwacht de examinator een vlotte, veilige en zelfstandige rit van je.

Vaak vraagt hij of zij of je het prettig vind om een beetje te praten onderweg. Als je dat niet prettig vindt kun je dat gewoon aangeven. Dit heeft geen invloed op de uitslag 😉 Na deze uitleg lopen jullie samen naar de auto, je leest nog even een kenteken voor de ogentest en dan begint je examenrit. Onze standaard regel is dat je Rijcoach altijd meerijdt tijdens je examen. Als je dat liever niet hebt dan is dat geen probleem. Het gaat om jou.

De routes die gereden worden zijn geen vaste routes. Maar het meeste zul je wel herkennen van je rijlessen. Wat je tegenkomt is natuurlijk altijd de vraag. Je moet in staat zijn om alle situaties die je onderweg tegenkomt veilig op te lossen.

Rijexamen Tips
Leerlingen vragen vaak of ik nog tips heb voor tijdens het examen. Hier zijn er een paar;

In het begin van de rit zal de examinator een beetje met je gaan kletsen. Bijvoorbeeld over school, werk, hobby’s et cetera. Als jij je aandacht nodig hebt bij het verkeer, gewoon niet reageren. Jij bent met belangrijkere dingen bezig. Wanneer de examinator begint te kletsen met je Rijcoach, lekker niets van aantrekken of mee bemoeien. Die twee kennen elkaar al wat langer dus lekker laten gaan. Jij houdt je aandacht op de weg.

Betrap je jezelf op een foutje? Bijvoorbeeld een te ruime bocht die je genomen hebt, zorg dan dat je de bochten daarna goed doet. Dit zorgt voor vertrouwen bij de examinator.

Luister goed naar de opdrachten die je krijgt. Vaak zit er een reden achter. Bijvoorbeeld op tijd een goede rijstrook volgen.

Ga niet anders rijden dan je gewend bent.

Examinatoren zijn gewoon mensen. Mensen zijn allemaal verschillend, dus examinatoren zijn verschillend. De ene zal zorgen voor een goede sfeer in de auto, geeft een compliment onderweg terwijl de ander niets zegt en je alleen maar de richting aangeeft. Je moet het ermee doen. Je komt niet voor hem of haar, je bent daar voor jouw rijbewijs. Jouw vrijheid!

Na de examenrit parkeer je de lesauto en je loopt weer naar de tafel. Daar krijg je de uitslag. Geslaagd … of gezakt.

Succes!

Nog meer tips? Lees ook de tips van het CBR

Heb jij een vraag over jouw rijexamen? Geef het door aan ons en je krijgt binnen 2 werkdagen een reactie!