Hoe word ik rijinstructeur?

Ik krijg wel eens de vraag van leerlingen waarom ik rijinstructeur ben. Dan is mijn antwoord altijd; ik kon niet anders.

Misschien is je eerste gedachte ‘dat lijkt me niet het meest spannende beroep’. Ik kan je uit ervaring vertellen dat ik het echt een heel mooi en veelzijdig beroep vind! Er komt namelijk veel meer bij kijken dan alleen maar rondjes rijden.

Leerlingen melden zich aan bij ons op de rijschool of via onze website. Na deze aanmelding wordt de leerling toegewezen aan een instructeur en dan wordt er meteen een planning gemaakt met daarin een ook al streefdatum voor het examen.

In de meeste gevallen heeft een leerling wanneer deze voor het eerst in een lesauto stapt nog geen enkele ervaring. Niet met het bedienen van de auto maar ook niet met het zelfstandig deelnemen aan het verkeer als bestuurder van een auto. Daar begint voor mij de uitdaging als rijcoach. Ik mag deze leerling alles leren en aanleren. Van hoe werken de ruitenwissers tot aan het invoegen op de snelweg met 130 km per uur. Globaal heeft een leerling daar ongeveer 40 rijlessen voor nodig.

Als instructeur moet je het leuk vinden om met mensen om te gaan. De ene leerling is natuurlijk de andere niet. De ene leerling leert snel, bij de andere moet je met veel geduld te werk gaan. Bij elke leerling moet je dus een methode vinden die zo optimaal als mogelijk aansluit om deze leerling te leren autorijden in al zijn facetten. Flexibiliteit is ook een belangrijke kwaliteit voor een rijcoach.

Wat ook essentieel is, is zorgen voor veiligheid. De leerling moet na elke rijles weer veilig thuiskomen.

Als instructeur ben je dus constant ook gefocust op wat er om je heen gebeurt en wat de rest van het verkeer doet. Om aanrijdingen te voorkomen hebben we ‘dubbele bediening’ . Elke lesauto heeft op de plek van de instructeur een gaspedaal,  een koppeling pedaal en een rempedaal. Ik kan dus altijd ingrijpen wanneer het nodig is maar ik kan de leerling ook ondersteunen met optrekken bijvoorbeeld. Deze bediening heeft dus een dubbele functie.

Als instructeur moet je ook lestijd en routes goed indelen. Vaak moet je eerst de vorige leerling naar huis brengen. Met de volgende leerling wil je een aantal lesonderdelen behandelen en je moet zorgen dat je ook weer op tijd bij de daarop volgende leerling bent.  Ook ben je als instructeur het contactpersoon naar de interne planning, de ouders/verzorgers van de leerling en het CBR. Je hebt nu al een aardig idee wat er allemaal bij mijn vak komt kijken.

Hoe wordt je nou eigenlijk rijinstructeur?  Er zijn om te beginnen verschillende opleidingsinstituten in Nederland waar je deze opleiding kunt volgen.

De opleiding bestaat globaal uit twee delen.

In het eerste deel krijg je een aantal vakken als wetgeving en onderwijskunde. Deze vakken sluit je af met een examen. Ben je geslaagd dan begint het tweede deel van de opleiding en dat is de praktijkstage. Daarvoor moet je een aantal uren in een lesauto meerijden. Zowel voor als achterin. Heb je dit gedaan dan volgt er weer een examen. Je moet dan met een leerling een praktijkles geven met een examinator achterin.

Na het behalen van dit laatste examen ben je rijinstructeur!

Bij Brünen hebben we regelmatig vacatures openstaan voor nieuwe instructeurs. Heb je nog geen opleiding gedaan dan kunnen wij je zelfs helpen met je opleiding en stage.

Ik ervaar mijn beroep als een heel dankbaar beroep waarbinnen je veel vrijheid hebt. Ik werk met jonge mensen die ik werkelijk iets kan brengen. Namelijk helpen met het halen van hun rijbewijs. Je rijbewijs geeft je zoveel vrijheid en mogelijkheden. 

Instructeurs worden bij Brünen verder opgeleid tot Rijcoach. Dat doen we door middel van interne trainingen, opleidingen en bijscholing. Ons team bestaat hierdoor uit zeer bekwame en professionele rijinstructeurs. Dat maakt dat leerlingen goed en veilig worden opgeleid in een korte tijd.

Denk je nu ‘dit is echt iets voor mij’ informeer dan eens bij ons naar de mogelijkheden. Je mag ons ook een mailtje sturen op tom@brunen.nl

 

Succes!

 

Jan Drenthen

Rijcoach bij Verkeerscollege Brünen

Brünen. Driving is about Ü