Regelmatig krijg ik de vraag of wij ook spoedopleidingen aanbieden. Vooral na de schoolexamens wordt deze vraag regelmatig gesteld. Mijn ervaring is dat wanneer je begint aan een spoedopleiding je goed voorbereid moet zijn op de snelheid waarmee je gaat leren en je instelling moet aansluiten op wat er van je gevraagd wordt. Het is niet niks namelijk. Aukje is een voorbeeld van iemand die het is gelukt om binnen 14 dagen en met 37 rijlessen te slagen voor haar rijbewijs. Het landelijk gemiddelde voor een normale opleiding is 35 rijlessen.

In deze blog deelt ze haar ervaring.

‘De zon scheen, mijn schoolexamens had ik achter de rug en ik had precies 2 weken de tijd om mijn rijbewijs te halen, vertelt Aukje van Bentvelsen. Ik had enorm hard gewerkt aan mijn examens en ik zag nu de kans om ook nog een volgende stap te maken. Namelijk het halen van mijn rijbewijs. Mijn ouders adviseerden me om te kiezen voor Brünen. Nadat ik ook in mijn vriendenkring had nagevraagd en goede verhalen hoorde, heb ik op jullie website een gratis proefles geboekt. Dat ging heel snel en het was eigenlijk heel makkelijk.

De proefles was heel spannend. Ik moest zelf wegrijden, sturen en schakelen. Ondanks dat ik best zenuwachtig was viel het me achteraf enorm mee. Na de proefles is er een planning voor me gemaakt waarmee ik binnen 14 dagen mijn rijbewijs zou kunnen hebben.

De eerste rijles betekende dan ook dat ik meteen aan het werk moest. Mijn Rijcoach Marco Foddis stuurde me direct de snelweg op. Dat was doodeng! Ik vond het echt verschrikkelijk maar Marco wist me goed te ondersteunen en te begeleiden. Na een paar minuten voelde ik me al veel meer comfortabel. De komende 14 dagen zou ik twee rijlessen per dag volgen en daar was ik heel blij mee. Niet alleen omdat de vaart en dan goed in zit maar ook omdat je veel leert in een snel tempo en in een korte tijd veel ervaring opdoet. 

Het zelfstandig rijden ging na een aantal lessen heel goed en parallel volgde ik de theorielessen.

Handig hieraan is dat je tijdens de praktijklessen goed op de hoogte bent van de verkeersregels. Dat gaf mij tijdens het autorijden ook meer zelfvertrouwen.

 

Mijn ouders en vrienden omschrijven mij als een sportieveling. Ik doe altijd hard mijn best en ga vol enthousiasme dingen aan. Met die houding ben ik ook aan deze opleiding begonnen. Dat ik op die manier dingen aanpak is één van de redenen waarom de opleiding zo snel is verlopen. Marco was in zijn communicatie en leermethode daarnaast heel duidelijk en eerlijk. Als hij het gevoel had dat ik een bepaald onderdeel niet ging halen dan zei hij dat ook. Dat heeft me enorm geholpen, ik kon er altijd meteen iets mee.

Ik volgde twee lessen per dag. Na de eerste in de ochtend kon ik thuis mijn hoofd leegmaken en ‘s middags volgde ik dan mijn tweede les. Ik leerde heel snel en pakte de dingen snel op volgens Marco. 

De datum van mijn examen stond vast en daar werkte ik naar toe. Natuurlijk heb ik er ook rekening mee gehouden dat ik kon zakken. Als dat het geval was had ik me voorgenomen extra lessen te nemen en opnieuw examen aan te vragen. Ik wilde mezelf niet teveel onder druk zetten namelijk want dan zou ik niet goed presteren.  De dag van het examen was aangebroken. Ik had voor het examen nog één rijles. Dit is een soort van generale repetitie. Werkelijk alles ging mis. De hellingproef ging eerdere keren  heel goed maar ineens bakte ik er niets meer van. Het lukte me gewoon niet meer. Na deze les heb ik een paar keer goed adem gehaald om rustig te worden en mijn spanning onder controle te krijgen. 

En toen was het tijd voor het examen. De examinator was een hele aardige en rustige man. Het examen liep voor mijn gevoel best goed en ik merkte dat alles wat ik geleerd had de afgelopen dagen, volledig in mij zat en eruit kwam. Dat was een geruststellend en veilig gevoel. Gelukkig kreeg ik geen hellingproef als opdracht en hoorde ik na het examen dat ik geslaagd was. Ik was heel, heel, heel, heel blij!

De reden waarom ik mijn rijbewijs wilde halen is omdat ik ooit ga studeren in een andere stad. Ik denk aan Utrecht of Hilversum. Dat weet ik zeker wanneer ik de keuze van mijn volgende studie heb gemaakt.
Ik ben studeer nu Media, Informatie en Communicatie aan de Hogeschool Saxion. Ik zou graag verder willen studeren richting psychologie of richting journalistiek.

Op het moment van slagen was ik 17. Tot mijn 18e mag ik alleen met een begeleider rijden. Gelukkig hebben mijn ouders allebei een begeleiderspas. Negen februari wordt ik 18 en dan mag ik het alleen gaan doen!

Het eerste wat ik ga doen is met mijn vriendinnen op vakantie. Waarnaartoe weten we nog niet maar in ieder geval gaan we veel kilometers rijden. Het wordt een gave roadtrip!

 

Ik wil jullie en Marco Foddis enorm bedanken voor jullie hulp en support! Ik ben enorm blij met mijn rijbewijs!

 

(wil je meer weten over onze spoedopleidingen klik hier) https://brunen.nl/rijbewijzen/auto/ )

 

Succes!

 

Jan Drenthen

Rijcoach bij Verkeerscollege Brünen

Brünen. Driving is about Ü