Je hebt al een tijdje rijles. Je beheerst de auto zo goed dat je er bijna niet meer over na hoeft te denken. Je bent op een niveau beland dat je behoorlijk zelfstandig aan het verkeer kunt deelnemen. Dit is vaak het moment dat het rijexamen in zicht komt. Spannend! Misschien heb je tegelijkertijd nog niet echt een beeld van wat er dan precies van je verwacht wordt. Het kan zijn dat  je wat oude herinneringen van anderen uit je omgeving hoort, zoals van je vader of moeder of van vrienden, maar dat is het dan vaak ook wel.

Om veel van je vragen hierover te beantwoorden en je te laten ervaren hoe een examen gaat  is er de Tussentijdse Toets. Het is jouw voorbereiding op het rijexamen. Na afloop weet je precies wat een examinator van je verwacht. 

De Tussentijdse Toets begint met een kennismaking met je examinator. Je krijgt een oproep formulier met daarop een regelnummer. Op dit regelnummer mag je jezelf samen met je Rijcoach melden. De examinator stelt zich hier aan je voor, nadat jullie elkaar een hand gegeven hebben kun je even gaan zitten. De examinator zal om je geldige legitimatie vragen en je uitleg geven over de toets. Die uitleg ziet er ongeveer zo uit:

Wat verwacht de examinator hierbij eigenlijk van je?

Dat je een vlotte, veilige en zelfstandige rit rijd. Mag je foutjes maken? Ja hoor, geen probleem en mocht het nodig zijn dan helpt je examinator je vaak graag even.

Na deze uitleg loop je samen naar de auto. Je mag nog een kenteken lezen voor de ogentest. Vervolgens stelt je examinator je een aantal vragen, zoals; wat je zelf aan de banden kunt controleren, of je de vloeistoffen onder de motorkap kunt benoemen en enkele vragen over de knopjes en wijzers op het dashboard. 

En dan …. begint je rit.

De examinator zal op tijd aangeven waar je naartoe moet rijden. Vaak begint je examinator aan het begin van de rit even een gesprekje met je om je te helpen een beetje te ontspannen.. Het blijft natuurlijk enorm spannend allemaal. Moet je een bijzondere verrichting uitvoeren, dan geeft de examinator dit ook tijdig aan en kijk jij waar je deze verrichting veilig kunt uitvoeren. Neem hiervoor echt de tijd. Voer de oefening rustig en beheerst uit en houdt het verkeer om je heen goed in de gaten. Vaak weet je zelf wel of je het goed gedaan hebt.

Na ongeveer een half uurtje ga je geleidelijk terug naar het CBR. Je zal merken dat dit best snel gaat, een half uur is zo voorbij

Je parkeert de auto en je loopt samen weer naar binnen, aan tafel wordt je rit nu samen besproken. Je krijgt tips waar je nog aan kunt werken naar je examen toe en je hoort of je vrijstelling krijgt voor de bijzondere verrichtingen tijden je examen.

Kort samengevat ziet je Tussentijdse Toets er dan ongeveer zo uit:

 

De meeste leerlingen ervaren de Tussentijdse Toets als zeer positief!

Nog een paar rijlessen flink je schouders eronder en dan is er een grote kans dat je na enkele weken juichend de lesauto uit stapt na je examen!

 

Vind je het fijn dat je Rijcoach meegaat tijdens je examen? Vraag het gewoon.

Wil je nog meer lezen over de Tussentijdse Toets, klik dan hier

Wil je direct beginnen met jouw rijopleiding, boek dan direct een proefles

 

Succes!

 

Jan Drenthen

Rijcoach bij Verkeerscollege Brünen

Brünen. Driving is about Ü