Fietsen is populair. Enschede is een echte fietsstad. Niet zo gek natuurlijk want veel studenten van de Universiteit Twente en de Hogeschool Saxion doen alles op de fiets. Ook andere Enschedeërs en mensen die er werken pakken steeds vaker de fiets. Je fiets is een makkelijk vervoermiddel in de stad. Op de fiets kun je allerlei tussendoor routes nemen en kom je overal, in het centrum, bij het station, bij je werk of school, bij je sportclub of bij de bioscoop.

Enschede werkt eraan om in 2020 nog meer een echte fietsstad te zijn. Daarom investeert de gemeente flink in het creëren van fietsstraten. Zo zijn er al fietsstraten door de wijken het Boswinkel, het Wooldrik, het Stadsveld en het Pathmos.

Nu er steeds meer fietsstraten bijkomen is het handig om goed te weten wat de verkeersregels daar zijn, die zijn namelijk anders dan op andere straten.

Ik neem de 2e Emmastraat even als voorbeeld. Voor veel fietsers is dit een belangrijke route richting de Hogeschool Saxion, het centrum of het station. 

Een fietsstraat kun je herkennen aan het bord ‘fietsstraat – auto te gast’.

Fietsstraat Emmastaat

Fietsstraat – Auto te gast

Dit bord geeft dus aan dat de automobilist er te gast is. De kleur van het asfalt is rood, ook wel de rode loper genoemd en de maximale snelheid is hier 30 KM per uur.

Op een fietsstraat gelden dezelfde regels als op een fietspad, alleen is er op een fietsstraat ook gemotoriseerd verkeer toegestaan. De bestuurders van bijvoorbeeld auto’s moeten meer rekening houden met de fietser in deze straten en zich daaraan aanpassen, vooral wat betreft je snelheid. De fietser kan hierdoor vlot en comfortabel naar zijn bestemming fietsen.

Fietsers moeten rechts fietsen en mogen met maximaal twee personen naast elkaar fietsen. Dus ook de Pedelec ( elektrische fiets ) mag hier maar 30 KM per uur, 

Mag je als automobilist fietsers passeren? Ja hoor, maar doe dit alleen als het veilig is. Vaak is de rijbaan wat smaller dus misschien is het verstandiger om er rustig achter te blijven rijden. Je bent hier tenslotte te gast.

Wil je meer weten over de fietsstraten in Enschede en welke routes er al allemaal zijn? Kijk dan op deze door de gemeente Enschede hiervoor speciaal ontwikkelde website  https://enschedefietsstad.nl/

 

Succes!

 

Jan Drenthen

Rijcoach bij Verkeerscollege Brünen

Brünen. Driving is about Ü

 

 

Het kan voorkomen dat er een aanrijding ontstaat door de nieuwe regels op de fiestsstraten. Lees wat je moet doen bij een aanrijding!

Wil je meer weten over de fietsstraten in Enschede en welke route ze volgen? De gemeente Enschede heeft er een mooie website voor https://enschedefietsstad.nl/