Je bent geslaagd voor je rijbewijs! Super gefeliciteerd!

Je bent waarschijnlijk heel erg blij en iedereen feliciteert je, je dag kan niet meer stuk. Je kunt nu je rijbewijs aan gaan vragen, het officiële pasje. 

Wat moet je hiervoor nou eigenlijk doen? Als je nog geen achttien jaar bent heb je eerst nog even een begeleiderspas nodig. Deze kun je aanvragen via deze link:https://www.rdw.nl/particulier/voertuigen/auto/het-rijbewijs/rijbewijs-halen-voor-je-18e/begeleiderspas-aanvragenBegeleiderspas aanvragen | RDW

Ben je achttien jaar of ouder dan maak je om je rijbewijs aan te kunnen vragen een afspraak bij de gemeente waar je woont. Dit kun je meestal online regelen.

Wat je verder nodig hebt is; 

Een geldig identiteitsbewijs

Je oude bromfietsrijbewijs (als je die hebt)

En een kleurenpasfoto. Deze foto moet wel aan bepaalde eisen voldoen. Voor je pasfoto kun je naar een vakfotograaf in de buurt gaan maar vaak hebben gemeentehuizen een eigen vakfotograaf in huis. Een pasfoto van een paar jaar terug wordt niet geaccepteerd.

Uiteraard doet de gemeente dit niet voor niets, Vergeet dan ook niet om voldoende geld of je pinpas mee te nemen!

We zetten even de kosten voor je op een rijtje:

De kosten voor het maken van een pasfoto zijn gemiddeld € 15,- Daar krijg je er meestal vier voor.

De kosten voor de aanvraag van je rijbewijs kunnen per gemeente iets verschillen. In Hengelo bijvoorbeeld is het tarief € 39,75,- en in Enschede € 39,45,- 

Nadat je een afspraak hebt gemaakt duurt het gemiddeld 5 werkdagen voordat je jouw rijbewijs kunt ophalen.

Duurt dit te lang voor je? Dan kun je een spoedaanvraag doen. Als je in Hengelo een spoedaanvraag wilt doen dan moet dit voor 14:30 uur. Je rijbewijs ligt dan de volgende dag voor je klaar. Hieraan zijn wel extra kosten verbonden, deze verschillen weer per gemeente en zijn meestal rond de 35 euro. 

Heel belangrijk om te weten, je mag pas autorijden nadat je jouw rijbewijs hebt opgehaald.  Je moet deze namelijk altijd kunnen laten zien als je wordt aangehouden. Geslaagd zijn of een aanvraag voor je rijbewijs ingediend hebben tellen dan niet mee.

Welke voertuigen mag je nou eigenlijk met je B rijbewijs besturen?

Vaak krijg ik de vraag of vanaf 2020 het bromfietsrijbewijs komt te vervallen wanneer iemand zijn B rijbewijs heeft gehaald. Dat is op dit moment niet zo, het is nog niet bekend of dat gaat veranderen in 2020.

 

Succes!

Jan Drenthen

Rijcoach bij Verkeerscollege Brünen

Brünen. Driving is about Ü