Gezakt en wat nÜ?

Daar sta je dan bij het CBR. Je hebt net je examen gedaan en dan vertelt de examinator je dat je gezakt bent. Je baalt waarschijnlijk enorm maar misschien voel je ook een last van je schouders vallen. Dat kan een heel dubbel gevoel zijn, als alle spanning weg valt, je hebt het achter de rug. 

Hieronder lees je het verhaal van Anne en als ik me een beetje in Anne inleef  kan ik me goed voorstellen dat dit een emotioneel moment voor haar was.

Niet iedere leerling slaagt in één keer. 

Af en toe bespreken de Rijcoaches een leerling die gezakt is onderling om te kijken hoe ze deze leerling nog beter kunnen ondersteunen.

Zo hoorde ik laatst het verhaal van Anne Heerink via mijn collega Jan Hemme. 

Anne woont in Denekamp en is begin dit jaar begonnen met lessen. Er was geen directe noodzaak om haar rijbewijs te halen maar haar ouders vonden het toch wel eens tijd worden. Anne kreeg daarom van haar ouders, heel lief, een proefles bij Brünen voor haar verjaardag. 

Anne vond de rijlessen heel leuk. 

Aan nieuwe dingen beginnen is voor Anne vaak best spannend maar hier zag ze echt naar uit. Anne heeft daarnaast nog faalangst en dat maakt alles nog eens extra spannend. Dit kwam ze ook tegen in haar theorie opleiding, ze is hier daardoor vier keer voor gezakt. Puur door de spanning. Dat is niet leuk natuurlijk en kan ook iets doen met je zelfvertrouwen.

Tijdens de rijlessen was Anne heel geconcentreerd en lag haar focus, zodra ze in de lesauto stapte, meteen op het leren autorijden. Ze ging er vol voor en had een goede klik met haar Rijcoach.

Het examen kwam dichterbij en de spanning bij Anne nam toe, bijzonder genoeg was Anne toch wel relaxed tijdens het uiteindelijke examen. Ze had goed haar best gedaan. Ze had voor het examen nog aantal rijlessen genomen waarin ze extra focus had gelegd op een aantal voor haar spannende onderdelen.

Ondanks haar focus en relaxte houding is Anne toch gezakt. Enorm balen natuurlijk maar er valt niets aan te veranderen op dat moment. Die dag moest Anne gewoon aan het werk op haar stageplek. Ze doet de opleiding schoonheidsspecialiste  en volgt een stage bij Zonnestudio Roombeek. Op deze plek kon ze alles even rustig laten bezinken door haar gedachten op andere dingen te richten.

In de tussentijd begon op het kantoor de planning machine te lopen. Meteen werd  er contact gezocht met het CBR. Ondanks de drukte en de wachttijden bij het CBR kon er op korte termijn een herexamen geregeld worden voor Anne.

De onderdelen waar Anne op was gezakt waren ‘niet genoeg in de spiegels kijken en niet genoeg doorstromen op kruispunten’

Uit ervaring weet ik dat het essentieel is, wanneer een leerling gezakt is, om meteen het lessen weer op te pakken. Het resultaat hiervan is dat het zelfvertrouwen een extra boost krijgt.

Uiteindelijk zaten er voor Anne 5 rijlessen en 3 weken tussen het eerste examen en het herexamen en is ze met vlag en wimpel geslaagd.

Ik vind het fijn voor Anne dat ze door ons team aan alle kanten geholpen is om alsnog te slagen voor haar rijbewijs.

 

Namens ons allemaal wens ik je veel veilige kilometers en geniet van je vrijheid Anne!

 

Succes!

 

Jan Drenthen

Rijcoach bij Verkeerscollege Brünen

Brünen. Driving is about Ü