Het Rijexamen!

En dan is het zover. Je gaat op voor het echte rijexamen. Niet alleen een hele spannende dag voor jou, ook je familie leeft mee en denkt aan je. Iedereen wenst je via onder andere social media veel succes en natuurlijk wenst ook jouw Rijcoach je heel veel succes.

Als je de ervaring hebt van de Tussentijdse Toets en ook van de Bijzondere Verrichtingen dan blijft er een goed half uur over voor dit echte examen.

Je begint je rijexamen met de kennismaking tussen jou en de examinator. Dit is hetzelfde als bij de toets. De examinator bekijkt jouw gegevens op zijn of haar tablet, vraagt om je een legitimatie en geeft je uitleg over wat hij of zij precies van je verwacht.

De examinator zal op tijd aanwijzingen geven tijdens de examenroute, daarnaast rijd je een deel van de route  met behulp van de navigatie.

De examinator verwacht hierbij een vlotte, veilige en zelfstandige rit van je.

Vaak vraagt je examinator of je het prettig vindt om een beetje te praten onderweg. Als je dat niet prettig vindt  kun je dat gewoon aangeven. 

Na deze uitleg lopen jullie samen naar de auto. Daar aan gekomen lees je nog even een kenteken voor de ogentest en dan begint je examenrit. Onze standaard regel is dat je Rijcoach altijd meerijdt tijdens je examen. Als je dat liever niet hebt dan is dat geen probleem. Het gaat hierbij om jou en wat voor jou het beste werkt

De routes die gereden worden zijn geen vaste routes. Het meeste zul je wel herkennen van je rijlessen. Wat je tegenkomt op de route is natuurlijk altijd een vraag. Je moet in staat zijn om alle situaties die je onderweg tegenkomt veilig op te lossen.

Leerlingen vragen vaak of ik nog tips heb voor tijdens het examen. Hier zijn er een paar;

Wanneer de examinator begint te praten met je Rijcoach trek je hier dan vooral weinig van aan en laat het gewoon gebeuren. Waarschijnlijk kennen ze elkaar al wat langer.Jij houdt je aandacht gewoon op de weg.

Examinatoren zijn gewoon mensen. Mensen zijn allemaal verschillend, dus examinatoren zijn verschillend.

De ene zal zorgen voor een goede sfeer in de auto, geeft een compliment onderweg terwijl de ander niets zegt en je alleen maar de richting aangeeft. 

Je moet het ermee doen. Je komt niet voor hem of haar, je bent daar  om je rijbewijs te halen.. Je vrijheid om daarna zelf in een auto te mogen stappen en daarheen te rijden waar je maar wilt!

Na de examenrit parkeer je de lesauto en loop je weer naar de tafel. Daar krijg je de uitslag. Geslaagd … of gezakt.

 

Succes!

 

Jan Drenthen

Rijcoach bij Verkeerscollege Brünen

Brünen. Driving is about Ü

 

Nog meer tips? Lees ook de tips van het CBR

Heb jij een vraag over jouw rijexamen? Geef het door aan ons en je krijgt binnen 2 werkdagen een reactie!