Klaar voor de winter!

Je stond vanmorgen op en voelde het misschien al, het was een koude nacht. Het heeft gevroren, de winter is nu echt begonnen.

Je hebt een drukke en volle dag voor de boeg. Je loopt naar je auto en terwijl je daar aankomt zie je dat alles is bevroren. Er zit een dikke laag ijs op je voorruit en je deuren zijn vastgevroren. Net nou je een beetje op wilde schieten!

Ik geef je graag wat tips die makkelijk zijn bij winters weer:

  1. Maak in oktober je auto alvast winterklaar om de echte winter voor te zijn. Controleer hiervoor al je vloeistoffen, zoals koelvloeistof en olie. Vul deze aan wanneer dat nodig is. In je instructieboekje vind je hoe je dat moet doen en ook tot welk peil je deze vloeistoffen aan mag vullen. Heb je het boekje niet bij de hand dan is deze informatie ook online vaak goed te vinden. Gebruik in de winter de juiste motorolie, dat maakt namelijk het verschil tussen wel of niet kunnen starten bij vrieskou.
  2. Vul de ruitensproeiervloeistof bij met een antivries variant. Deze vloeistof is blauw ( de zomer variant is vaak roze of soms geel )
  3. Maak de rubbers van je deuropening goed schoon en smeer ze in met een beetje Vaseline. Talkpoeder helpt ook. Zo vriezen ze niet vast
  4. Zorg dat je ramen schoon en vetvrij zijn aan de binnenkant. Zo beslaan ze namelijk minder snel. Goed zicht is belangrijk vooral ook onder winterse omstandigheden.
  5. Als je een hekel hebt aan ruiten krabben, koop dan een speciale deken voor de voorruit. Dan hoef je niet te krabben. Gebruik geen kranten om je voorruit af te dekken want die kunnen wel vastvriezen. Als je ramen beslagen zijn met ijs dan kun je ze ook ijsvrij krijgen met een ruitontdooier.
  6. Leg een setje winterhulp spullen in je auto. In de set doe je slotontdooier, een paar goede ijskrabbers (die met een handschoen eraan vast zijn vriendelijk voor je handen bij erge kou) en een extra oplaadkabel voor je telefoon (voor het geval dat je onderweg met pech komt te staan). Een deken in je auto leggen kan ook handig zijn in de winter voor bij pech.
  7. Mocht je vast zitten in de sneeuw schuif dan je automatten onder je banden. Dat zorgt ervoor dat je meer grip krijgt om weg te rijden.
  8. Wissel eind oktober je zomerbanden in voor winterbanden. Ook kun je kiezen voor all weather banden, deze hoef je niet te wisselen.
  9. De accu kan in de winter voor de meeste problemen zorgen. Let erop dat je niet alleen korte ritjes maakt. De zelfontlading van de accu gaat namelijk sneller bij koude temperaturen. 
  10. Zet je auto in de winter liever in de eerste versnelling i.p.v. je handrem te gebruiken als hij langer stil staat. De kabels van de handrem kunnen namelijk vastvriezen.

Winterbanden

In de winter, bij koude, vriesweer en sneeuw,, is het verstandig om je banden te verwisselen voor winterbanden. In Nederland is dit nog niet verplicht maar sommige aangrenzende landen zoals bijvoorbeeld Duitsland al wel. Winterbanden hebben een aantal voordelen die het veiliger maken om te rijden onder winterse omstandigheden. Ze hebben een dieper en ander profiel dat voor meer grip zorgt met name in sneeuw. Ook kunnen ze door het diepere profiel meer water afvoeren. Daarnaast is de samenstelling van het rubber anders. Het rubber blijft ook bij temperaturen onder nul zachter en dat zorgt voor meer grip.

Kies je voor winterbanden en laat je ze monteren bij een garage dan hebben ze daar vaak ook opslag voor je zomerbanden.

Kortom als het gaat vriezen, ga goed voorbereid de weg op!!

Als er sneeuw op je dak ligt verwijder dat ook. Als je dat niet doet, kan het gebeuren dat, als je een keer hard moet remmen, de sneeuw als een dikke deken over je voorruit glijdt. Dat belemmert je zicht en kan voor problemen zorgen.

De Action verkoopt voorruit dekens tegen voor een redelijke prijs https://www.action.com/nl-nl/p/anti-ijsdeken-universeel/ Anders kijk op Koopjesdeal https://www.koopjedeal.nl/magnetische-voorruitcover.html?hidepopup&gclid=CjwKCAiAluLvBRASEiwAAbX3GTBpF0TrIUZTx8x80_3flIb0bS4l8TsG3l_Bmj3WUCy4ETwxhCpapxoCGq0QAvD_BwE?sqr:(q[anti%20vries%20voorruit])

De HERON in Enschede is een specialist waar je terecht kunt met al je vloeistof vragen en ze weten alles over accu’s https://www.heronautomaterialen.nl/

 

Succes!

 

Jan Drenthen

Rijcoach bij Verkeerscollege Brünen

Brünen. Driving is about Ü