Je eerste auto! 

Je hebt je rijbewijs gehaald en dan komt die bijzondere dag. De dag dat je je eerste auto gaat kopen. Spannend! Maar wat zijn nu precies de punten waar je op moet letten? Ik heb een aantal tips voor je.

Ten eerste, kijk wat je te besteden hebt. Niet alleen voor het aanschaffen van je eerste auto maar ook de vaste lasten die je erdoor hebt. 

Waar ga je de auto voor gebruiken? Ben je van plan veel te rijden, zoals dagelijks naar je werk of voornamelijk korte ritjes naar vrienden en familie? Met andere woorden; maak een schatting hoeveel kilometers je op jaarbasis gaat rijden.

 

De vaste lasten zijn onder andere:

Wegenbelasting. Het gewicht van de auto, hoe zwaarder de auto hoe hoger de wegenbelasting is. Een diesel auto is duurder in de wegenbelasting dan een benzineauto.

De tarieven van de wegenbelasting kun je vinden op de site van de Belastingdienst https://www.belastingdienst.nl/wps/wcm/connect/nl/auto-en-vervoer/content/hulpmiddel-motorrijtuigenbelasting-berekenen

Verzekering. De auto moet je verzekeren. Wanneer je dit niet doet, volgt een dikke boete en ben je persoonlijk aansprakelijk voor de schade die je rijd of het ongeluk wat je veroorzaakt en dat wil je niet.

Op verschillende vergelijkingssites kun je de aanbieders vinden. Er zijn allerlei dekkingen maar je auto zal minimaal W.A (wettelijke aansprakelijkheid) moeten zijn. Hierbij een link naar een aantal verzekering aanbieders en vergelijkingssites 

https://www.anwb.nl/verzekeringen/autoverzekering

https://www.independer.nl/

https://www.postmaadvies.nl/particulieren/verzekeringen/autoverzekering/

Andere kosten die altijd terugkomen zijn bijvoorbeeld de verplichte APK, onderhoud en brandstof. Een volle tank kost je al snel € 60,- 

Je eerste auto zal meestal een 2ehands zijn en je weet ‘hoe groter de auto hoe hoger de kosten’

Je kunt natuurlijk kijken op Marktplaats, Autoscout24 of Autotrack  maar als je iets meer zekerheid wilt en een garantie dan kun je misschien beter gaan kijken bij een autobedrijf. Lekker door de showroom slenteren en altijd even in die hele dure auto gaan zitten. 😉

Op elke auto staat het merk, prijs, kilometerstand en verdere informatie over bijvoorbeeld de opties. Soms is er een onderhoudshistorie aanwezig. Hierin staan de onderhoudsbeurten, welke onderdelen er vervangen zijn in het verleden en de kilometerstand is per beurt bijgehouden. Mocht je twijfels hebben of de kilometerstand klopt dan kun je dit laten checken door de RDW (Rijksdienst voor Wegverkeer) Via deze link vind je alle informatie https://www.rdw.nl/particulier/voertuigen/auto/tellerstanden

Bij een autobedrijf betaal je altijd iets meer maar je hebt dan vaak ook meer zekerheid en garantie dan wanneer je een auto koopt van een particulier. 

Als je uiteindelijk je droomauto gevonden hebt, neem dan iemand mee die een beetje kijk heeft op auto’s en er iets meer verstand van heeft. Twee weten altijd meer dan één. Stel vooral vragen aan de verkoper. Bijvoorbeeld welke onderdelen zijn vervangen, hoeveel eigenaren de auto heeft gehad en let ook op hoe de banden eruit zien, let op roest en check goed of alles werkt.

Vraag altijd of je een proefrit mag maken. Rij tijdens de proefrit niet alleen over mooie wegen maar zoek juist de woonwijk en de snelweg op. Daar ontdek je hoe de auto echt presteert. Voel goed aan hoe de auto stuurt, remt en accelereert.

Wanneer je er en goed gevoel bij hebt en je zeker weet dat je een goede auto hebt gevonden dan mag je het verkoopgesprek aangaan met de verkoper. Mijn advies is om altijd te onderhandelen. Daar gaat de verkoper ook eigenlijk een beetje vanuit en heeft vaak de onderhandelingsmarge meegenomen in de verkoopprijs.

Vergelijk van te voren de verkoopprijs met die van andere soortgelijke auto’s, dan weet je een beetje of de vraagprijs reëel is. 

En dan …. Lekker rijden en genieten van je vrijheid!

 

Succes!

 

Andre Froeling

Rijcoach bij Verkeerscollege Brünen

Brünen. Driving is about Ü