We krijgen regelmatig buitenlandse leerlingen aan de balie van de rijschool met de vraag hoe ze hun rijbewijs moeten omzetten naar een Nederlands rijbewijs. Soms moeten we ze vertellen dat dit niet mogelijk is doordat rijbewijzen van buiten de Europese Unie niet geldig zijn in Nederland.

Dat is meestal best even een tegenvaller omdat je het rijbewijs dus opnieuw moet halen in Nederland. Je moet opnieuw rijlessen volgen om de Nederlandse regels aan te leren en soms moet je ook gewoontes die je hebt aangeleerd weer afleren
Uiteraard kunnen deze mensen al rijden en hebben ze vaak al veel ervaring. Dat scheelt een stuk want hierdoor hoeven deze leerlingen niet helemaal bij het begin te beginnen.

We bieden deze leerling eerst een gratis proefles aan. Tijdens deze les kan de Rijcoach een korte uitleg geven over wat er verschilt in het Nederlandse verkeer. Daarnaast krijgt de Rijcoach tijdens deze les een goed beeld van het kennisniveau van de leerling. Met deze informatie gaan de leerling en Rijcoach met elkaar in gesprek over het vervolg. Hoeveel lessen de leerling nodig zal hebben, wanneer de Engelse theorielessen plaatsvinden en hoe de planning van de opleiding afgestemd kan worden op de beschikbaarheid van de leerling.

Een mooi voorbeeld van iemand die haar rijbewijs opnieuw moest halen is Lauren Kardel uit San Francisco. Een tijdje geleden meldde ze zich bij ons met de vraag of wij rijlessen aanbieden in het Engels en wij haar konden helpen in het opnieuw halen van haar rijbewijs.

Lauren is voor haar werk geëmigreerd naar België, vervolgens naar Ierland, Zwitserland en uiteindelijk is ze terechtgekomen in Nederland. In Almelo om precies te zijn.

Van jongs af aan rijd ik paard vertelt Lauren. Als professioneel ruiter. Ik vertegenwoordigde Amerika tijdens verschillende wedstrijden en reed op een hoog niveau. Het is een moeilijke sport en de concurrentie is enorm. Ik was heel gedreven maar op een bepaald moment realiseerde ik me dat de laatste 2% om de beste te kunnen zijn niet in mij zat. En niet de beste kunnen zijn is voor mij lastig om te accepteren.

Daarom heb ik toen besloten te stoppen als professioneel ruiter om mij volledig toe te leggen op het trainen en verkopen van paarden. Mijn specialismen zijn Hunter, Jumper en Equitation paarden voor amateurs en professionals. Ik heb klanten over de hele wereld maar het grootste gedeelte van mijn klanten zit in Europa.

Mijn hele werk gaat om mobiliteit. Ik moet door heel Europa rijden om klanten te bezoeken. Ook moeten mijn klanten of relaties soms worden opgehaald van Schiphol.

Vanaf het moment dat ik in Nederland kwam wonen had ik 185 dagen de tijd om mijn Nederlandse rijbewijs te halen. Er was echter geen enkele rijschool in de buurt van Almelo die mij lessen in het Engels kon geven. Via via kreeg ik de tip om contact met jullie op te nemen.
Binnen een dag had ik een reactie op mijn mail en nog een dag later zat ik al in jullie lesauto voor een proefles. Dat was echt geweldig! Vertelt Lauren.

Tijdens de eerste officiële rijles had ik het direct naar mijn zin. Ik kreeg les van Jan Drenthen en we hadden meteen een klik. It was fun!
Jan had al snel door dat ik niet vastgeroest zat in mijn Amerikaanse rijstijl ondanks dat ik 15 was toen ik examen deed in San Francisco. Het examen in Amerika stelt niet zoveel voor, het is alleen ‘round the block’, verrichtingen als fileparkeren of een hellingproef zijn geen onderdeel ervan.

Ik kan me nog herinneren dat ik voor het eerst de auto van mijn ouders mocht lenen. Ik pakte de auto vol met vrienden en we gingen op avontuur. Onderweg moest ik niezen en ben toen tegen een paal gereden hahahaha … dat heb ik ze nooit verteld.

Ik had ongeveer 10 lessen nodig bij jullie en de communicatie tussen Jan en mij liep heel goed.
Jan zei al snel dat ik weet hoe ik moet rijden en ik kon snel examen doen. Ik ben in één keer geslaagd en ik was echt heel heel heel blij!

Dat ik zo snel mijn Nederlandse rijbewijs heb kunnen halen is echt een opluchting voor me.
Voor een huidige klant rij ik elke week naar Hamburg op en neer en dat kan ik nu doen zonder zorgen.

Ik ben ook een betere bestuurder geworden door de lessen bij Brünen. Dat viel me echt op. Ik vind dat de Nederlandse overheid moet verplichten dat iedereen met een rijbewijs één keer in de 10 jaar opnieuw een aantal rijlessen moet volgen. Mensen blijven hierdoor up to date.

Ik vind het geweldig dat Brünen rijlessen in het Engels geeft. Voor ons als expats is het geweldig dat we in onze eigen taal kunnen lessen.

Het volgende wat ik ga doen is mijn aanhangerrijbewijs halen. Op deze manier kan ik zelf mijn paarden vervoeren.

Ik wil graag in Nederland blijven. Ik vind jullie mentaliteit en manier van leven echt geweldig. Jullie zijn heel direct naar elkaar toe. Wij Amerikanen hebben dat minder omdat we ‘conflicten’ liever uit de weg gaan. Ik mag dat directe wel.

Almelo is een mooie omgeving. Ik ga regelmatig mijn mijn hond Logan wandelen in de bossen. Ook mijn paardenstallen zijn dichtbij.

 

Bedankt Verkeerscollege Brünen en bedankt Jan Drenthen voor jullie geweldige ‘customer service!’

 

Als je vragen hebt over het opnieuw halen van je rijbewijs of rijlessen volgen in een andere taal mail ons gerust. ​info@brunen.nl​. We helpen je graag.

 

Succes!

Jan Drenthen

Rijcoach bij Verkeerscollege Brünen

Brünen. Driving is about Ü