Voorrangsvoertuigen 

Voorrangsvoertuigen, een politie auto, ambulance of brandweer wagen. Het kan zomaar gebeuren dat je er helemaal onverwacht mee te maken krijgt. Je rijdt ergens in de stad of in het buitengebied en plotseling hoor je een sirene.  

Wat doe je in zo’n situatie? Allereerst vooral gewoon rustig blijven. Vanuit rust kun je beter en sneller reageren op de situatie.

Het wil nog wel eens gebeuren dat mensen in paniek raken en daardoor niet weten wat ze moeten doen. Ze kunnen dan onvoorspelbaar reageren en daardoor de onverwachte situatie vaak alleen maar erger maken.

Herken jij jezelf hierin? Dan heb ik een paar tips voor je.

De chauffeurs in deze voertuigen zijn getraind in het rijden met sirenes. Zij zien zelf wel waar ze jou kunnen passeren. Het is heel belangrijk voor hen dat jij geen onverwachte handelingen gaat doen.

Rettungsgasse

In Duitsland wordt al langer op snelwegen het begrip ‘Rettungsgasse’ toegepast. Er bestaat zelfs een officieel bord voor. Het houdt in dat, als jij op de rechterstrook rijd wat meer rechts gaat rijden. Het verkeer op de linkerrijstrook gaat wat meer naar links zodat er in het midden een doorgang ontstaat waar het voertuig met sirene makkelijk doorheen kan. 

Dus, zie je een voorrangsvoertuig, blijf kalm, kijk goed vooruit en doe geen gekke dingen.

Uiteindelijk “vraagt” de chauffeur of hij er langs kan.

 

Voorrangsvoertuig OGS+

Wil je naar aanleiding van dit stuk meer weten over voorrangsvoertuigen of overige verkeerssituaties, neem contact op met ons en vraag naar de mogelijkheden

Momenteel zijn meerdere collega’s bezig met de OGS+ training, lees hierover meer!

 

Succes!

 

Jan Drenthen

Rijcoach bij Verkeerscollege Brünen

Brünen. Driving is about Ü