Wat te doen bij een aanrijding?

Het kan iedereen overkomen, een aanrijding krijgen met je auto. Dat is flink balen en schrikken.

Er wordt in het geval van een aanrijding een onderscheid gemaakt tussen een enkelvoudige schade of tweezijdige schade. Een enkelvoudige schade is een botsing met een ander object. Je rijdt bijvoorbeeld tegen een lantaarnpaal of een boom. Er zijn dus geen andere personen bij betrokken. Als je schade hebt door een aanrijding met een andere weggebruiker dan heet dat een tweezijdige schade.

In deze blog geef ik  je een aantal voor als je ooit te maken krijgt met één van deze situaties.

Enkelvoudige schade 

Breng jezelf en eventuele passagiers in veiligheid. 

Als er geen sprake is van letsel vul dan het schadeformulier in en maak wat foto’s. Het liefst vanuit verschillende posities.

Is er wel lichamelijk letsel bel dan 112. Geef duidelijk aan waar je staat en geef aan welke hulpdiensten nodig zijn ( bijvoorbeeld politie of ambulance ). Zijn er getuigen in de buurt? Noteer dan eventueel hun gegevens. Stel je krijgt een conflict met je verzekeringsmaatschappij dan kun je terugvallen op deze getuigen.

Als je niet meer verder kunt rijden neem dan contact op met een sleepdienst. Het nummer van de sleepdienst kun je vinden op je groene kaart.  Je groene kaart krijg je jaarlijks toegestuurd door je verzekeringsmaatschappij. Het is handig om deze bij je autopapieren te bewaren in je auto of in bijvoorbeeld je portemonnee. De groene kaart is een bewijs dat je auto verzekerd is.

Tweezijdige schade

Je bent aangereden of jij hebt iemand aangereden. Er is dus een andere partij bij betrokken.

Het is belangrijk dat je na een aanrijding met een ander voertuig rustig en beleefd blijft. De situatie is al vervelend genoeg en maakt ook indruk op de andere partij. Blijf dus kalm.

Ook in deze situatie is het belangrijk dat je foto’s maakt van beide voertuigen vanuit verschillende posities. Denk ook aan de verkeerstekens op de verkeersborden. Bijvoorbeeld in het geval van een voorrangsweg waarbij één van jullie heeft geen voorrang verleend. Zijn er remsporen van één van jullie? Maak ook hier foto’s van. Vul ook in deze situatie beide een schadeformulier in, controleer elkaars gegevens en bel 112 bij letsel.

Wanneer moet je de politie bellen?

Bij lichte schade hoeft dit niet. Het is dan voldoende om het schadeformulier in te vullen. Dit doe je zelf bij een enkelvoudige schade en samen met de andere partij bij een tweezijdige schade. Ook in deze situatie is het verstandig gegevens van eventuele getuigen te noteren. Doe geen uitspraken over de schuldvraag. Dit laat je aan de verzekering over.

Wanneer bel je wel de politie? Als er gewonden zijn, bij forse schade, als er een buitenlands voertuig bij betrokken is, bij een ernstig meningsverschil of wanneer je het vermoeden hebt dat de andere partij alcohol gedronken heeft, geen rijbewijs heeft of niet verzekerd is.

Aanrijding op de snelweg

Als je op de snelweg een kleine aanrijding krijgt in bijvoorbeeld een file en je hebt alleen wat blikschade, rij dan door naar de eerstvolgende parkeerplaats of het dichtstbijzijnde tankstation. Dat is beter voor je eigen veiligheid en het voorkomt files. Ga rustig in gesprek met elkaar en vul samen het schadeformulier in.

Bij ernstige aanrijdingen op de snelweg breng je als het mogelijk is jezelf en je passagiers zo goed mogelijk in veiligheid. Ga niet op het wegdek staan! Bel in dit geval meteen 112 en geef je positie en een beknopte beschrijving van wat er gebeurd is zo goed mogelijk door.

 

Tips

Zorg dat je altijd je verzekeringspapieren bij je hebt. Van je verzekeringsmaatschappij heb je vaak een mooi mapje gekregen waar alle belangrijke papieren in zitten zoals een schadeformulier en je groene kaart.

Wanneer je naar het buitenland gaat zorg er dan voor dat je de alarmnummers van dat land in je telefoon hebt staan.

Blijf ten alle tijde kalm, rustig en beleefd. Dit haalt voor jezelf maar ook voor de ander een groot stuk spanning weg.

Jouw verzekering en de verzekering van de andere partij handelen de aanrijding verder af. Jij hoeft verder niets te doen tenzij je verzekering daarom vraagt.

Heeft je verzekeringspolis geen dekking voor vervangend vervoer? Lokaal zijn er verschillende initiatieven waarbij je goedkoop een auto kunt huren. Zoals Greenwheels en Mywheels.

https://www.greenwheels.com/nl/

https://mywheels.nl/auto-huren/enschede

 

Succes!

 

Jan Drenthen

Rijcoach bij Verkeerscollege Brünen

Brünen. Driving is about Ü