Elke automobilist maakt het wel eens mee, een lekke band. Wat doe je in zo’n situatie?

Als eerste zorg je voor je eigen veiligheid. Als je tijdens het rijden merkt dat je een lekke band hebt, laat je auto rustig uitrollen. Probeer zo op een veilige plek te stoppen. Trek je handrem goed aan en zet de auto in de eerste versnelling, zodat de auto niet wegrolt.

Doe een veiligheidshesje aan en pak je instructieboekje. Hierin staat wat je nodig hebt.

Een krik en een moersleutel. Deze vind je onder de bekleding in je kofferbak.

TIP: zorg dat je kofferbak een beetje opgeruimd is. Gooi niet van alles los achterin maar berg het op in een kratje. Dat werkt veel makkelijker als je de krik en dergelijke wilt pakken.

Leg je krik en moersleutel en het reservewiel klaar. Soms is je reservewiel kleiner  dan het wiel dat er nu onder zit. Dit noemen we een “ thuiskomertje “. Dit wiel is bedoeld om bijvoorbeeld naar een garage te rijden. Geadviseerd wordt om hier maximaal 80km/u en geen lange afstand  mee te rijden.

Goed, en dan moet je die band eraf zien te krijgen.

Als eerste gebruik je de moersleutel om de wielbouten een beetje los te draaien . Dit doe je voordat je de auto op krikt. Dan draait het wiel ook niet mee. Draai de moeren linksom en kruislings los. Plaats nu de krik onder de auto. De auto heeft speciale krikpunten. In je instructieboekje staat waar deze krikpunten precies zitten bij jouw auto.

Krik nu de auto zover omhoog dat je band loskomt van de grond. Draai dan de bouten helemaal los en verwijder ze. Leg ze op een veilige plek in je buurt waar je ze ook weer makkelijk terug kunt vinden Haal het wiel nu van de auto. je kunt. Leg het wiel met de lekke band in je kofferbak en plaats het reservewiel op je auto

Je doet nu dezelfde handelingen in de omgekeerde volgorde. Je draait de moeren weer kruislings aan met je moersleutel tot ze handvast zitten. Laat dan je auto weer zakken en draai de moeren vervolgens  stevig vast. Ruim je spullen op en klaar is kees.

Je zult ontdekken dat een band verwisselen een stuk simpeler is dan je vaak denkt! Het is wel handig om hiervoor een paar werkhandschoenen in je auto te hebben. En gebruik eventueel een auto mat voor onder je knieën om je broek schoon te houden.

Controleer je lekke band altijd even. Misschien zit er een schroef of iets dergelijks in die je lekke band veroorzaakt. Ga even met je band langs een garage, daar kunnen ze kijken of hij te repareren is of dat je een nieuwe band nodig hebt.

 

Handige opbergboxen vind je bij de IKEA https://www.ikea.com/nl/nl/p/samla-bak-met-deksel-transparant-s09850874/

Voor 2e hands banden kun je o.a bij Gruba in Enschede terecht http://www.gruba.nl

 

Succes!

 

Jan Drenthen

Rijcoach bij Verkeerscollege Brünen

Brünen. Driving is about Ü