fbpx

Motorrijbewijs

In 4 stappen naar je motorrijbewijs

Try the Bike

Tijdens de Try the Bike, maak je in 90 minuten kennis met de basisvaardigheden van het motorrijden. Na afloop is er een persoonlijk advies. Wij kunnen, indien gewenst, de praktijkopleiding plannen in jouw tempo.

Boek nu direct jouw Try the bike

Of laat jouw gegevens achter

Wij houden rekening met de COVID-19 voorzorgsmaatregelen.

 

Motorrijles AVB en AVD vervolgpakketten

Het aantal benodigde motorrijlessen, jouw inzet en onze kwaliteit bepaalt jouw totaalbedrag.
Na de Try the Bike krijg je een persoonlijk advies en een keuze uit onze mogelijkheden

Wij hebben 4 motor opleidingspakketten voor je samengesteld. Op de voordeligste manier, stap voor stap je motorrijbewijs halen, kan alleen bij Brünen.  Geef je de voorkeur voor losse opleidings onderdelen, kijk dan bij de losse prijzen. Alles kan, zolang jij maar een goed gevoel hebt bij jouw keuze en opleidingstempo!

Toch minder lessen nodig dan in je pakket zitten? Dan krijg je het openstaande lesgeld teruggestort op je rekening! Kortom: Geld teruggarantie!

 

 

Vierdaagse totaalpakket

De weekopleiding start met een Try the Bike. De eerste basisvaardigheden en de bijzondere verrichtingen van het motorrijden. Daarna aansluitend het AVB praktijkexamen. Geslaagd? Dan ga je direct door met de rijlessen op de openbare weg. Daarna het laatste praktijkexamen AVD. Bij aanvang van de weekopleiding dien je te zijn geslaagd voor het motor theorie-examen.

Inhoud en kosten van een weekopleiding

• Try the Bike
• 3 dagdelen AVB bijzondere verrichtingen
• 3 dagdelen (15 rijlessen in duo) AVD openbare weg
• begeleiding CBR Praktijkexamen voertuigbeheersing (AVB)
• begeleiding CBR Praktijkexamen verkeersdeelneming (AVD)
• extra info: Legeskosten CBR 

Boek nu jouw weekopleiding

CBR motor theorie-examen

Haal zo spoedig mogelijk jouw motor theorie. Naast de extreme wachttijden bij het CBR heb je het motor theorie examen nodig op het moment dat je rijexamen gaat doen voor de openbare weg (AVD). Wij adviseren om z.s.m. een CBR motor theorie examen te reserveren. Hiermee voorkom je namelijk wachttijden en onnodige kosten. Maar ook teleurstelling indien jouw geplande AVD examen niet door kan gaan!

Extra info:

Motor (A) theorie examen kan vanaf 17 jaar,
Verkeersregels en verkeersinzicht: 50 vragen, 44 of meer goed
De uitslag ‘geslaagd’ voor je theorie-examen is anderhalf jaar geldig

Boek nu jouw CBR theorie-examen

Webshop


Succes gegarandeerd met ons theorieboek en online leermateriaal!
Bestel vandaag nog en krijg deze binnen 3 werkdagen thuisbezorgd.

Boek nu je lesmateriaal!

Soorten motorrijbewijzen

Het behalen van het motorrijbewijs bestaat uit 3 examens: theorie-examen, AVB examen (bijzondere verrichtingen) en een AVD examen (openbare weg). 

Voor de motor zijn er drie soorten motorrijbewijzen: voor de lichte motor (A1), de middelzware motor (A2) en de zware motor (A).

Motorrijbewijs A1 voor de lichte motor

Het bezitten van het rijbewijs voor de lichte motor (A1) kan vanaf 18 jaar. Op jouw 17e verjaardag mag er theorie-examen worden gedaan. Dit theorie-examen is vervolgens anderhalf jaar geldig.
Met dit theoriecertificaat of jouw autorijbewijs mag je dus vanaf je zeventiende verjaardag motorrijlessen volgen. Je kunt pas slagen voor de praktijkexamens voertuigbeheersing (AVB) en verkeersdeelneming (AVD) voor het A1-rijbewijs vanaf 18 jaar.
Op de site van de RDW kun je uitzoeken in welke categorie jouw voertuig valt, kom je er niet uit? De instructeur kan jou hiermee ook helpen tijdens de Try the Bike.

Met een A1-rijbewijs mag je rijden op:
 • Motor van de categorie A1
 • Driewielig motorrijtuig van de categorie A1 (<15kW)

Motorrijbewijs A2 voor de middelzware motor

Motorrijbewijs A voor alle (en ook zware) motoren

Vanaf 21 jaar mag je het rijbewijs voor de zware motor (A) halen. De rijlessen mogen beginnen zodra je een autorijbewijs hebt of geslaagd bent voor je motortheorie-examen.  Vervolgens mag je de praktijkexamens (AVB) en verkeersdeelneming (AVD) doen voor het rijbewijs A.

Wanneer je het motorrijbewijs met de zware categorie (A) vóór je 24e rechtstreeks behaalt. Krijg je altijd code 80 op het rijbewijs vermeld. Code 80 betekent dat jij in de zware categorie (A) uitsluitend op een driewielig motorrijtuig mag rijden, of op een A1-voertuig of een A2-voertuig. Op de site van de RDW kun je uitzoeken in welke categorie jouw voertuig valt, kom je er niet uit? De instructeur kan jou hiermee ook helpen tijdens de Try the Bike.

Met een A-rijbewijs met code 80 mag je rijden op:
 • Motor van de categorie A1
 • Driewielig motorrijtuig van de categorie A1 (<15kW)
 • Motor van de categorie A2
 • Driewielig motorrijtuig van de categorie A (>15kW)

De code 80 vervalt twee jaar na het behalen van het A-rijbewijs of als je voor die tijd 24 wordt. Mocht je voor het behalen van het A-rijbewijs het A2-rijbewijs al hebben, dan vervalt code 80 op het moment dat je het A2-rijbewijs twee jaar bezit. Vervalt de code 80 voor je 24? Dan moet jij wel bij de gemeente een nieuw rijbewijspasje aanvragen zonder de code 80. Op de site van de RDW kun je uitzoeken in welke categorie jouw voertuig valt, kom je er niet uit? De instructeur kan jou hiermee ook helpen tijdens de Try the Bike.

Met een A-rijbewijs zonder code 80 mag je rijden op:
 • Motor van de categorie A1
 • Driewielig motorrijtuig van de categorie A1 (<15kW)
 • Motor van de categorie A2
 • Driewielig motorrijtuig van de categorie A (>15kW)
 • Motor van de categorie A

De eerste stap naar jouw motorrijbewijs

Wij adviseren om eerst een Try the Bike te plannen of een weekplanning. Van stap 1 de kennismaking door middel van onze Try the Bike t/m stap 4 je AVD praktijkexamen regelen wij samen met jou.

 

Brunen motorrijopleiding

Gediplomeerde KNMV instructeurs

Onze motorinstructeurs hebben meer dan 1 miljoen kilometers motorrijles ervaring. Zij garanderen kwaliteitsgarantie, kwaliteitsbewaking en minder benodigde motorrijlessen.

De beste motorrijopleiding en de voordeligste in prijs!

RMT vervolgtraining voor motor rijbewijsbezitters

Lees meer over de KNMV

Ik heb een vraag

Wist je dat?

 • Wanneer jij minimaal 2 jaar in het bezit bent van het rijbewijs A1, kunt overstappen naar de middelzware motor (A2). Daarvoor hoef je alleen maar een praktijkexamen verkeersdeelneming (AVD) te doen.
 • Ben je minimaal 2 jaar in het bezit bent van het rijbewijs A2, mag je overstappen naar de zware motor (A). Ook daarvoor hoef je alleen maar een praktijkexamen verkeersdeelneming (AVD) te doen.
 • Als je via het getrapte systeem het rijbewijs voor de zware categorie (A) behaalt, dan krijg je geen code 80 op het rijbewijs.

Na de Try the Bike beantwoorden wij alle vragen over het behalen van je motorrijbewijs.

Boek nu je try the bike!
Inschrijfformulier proefles vrachtwagen(Vereist)
Geef hier aan wanneer u de rijles kan volgen

Met het Examen blok zal jouw rijcoach jouw begeleiden met de lesauto voor, tijdens en na je rijexamen.
Buiten deze kosten van het examenblok  zal voor het inhuren van de CBR examinator en administratie- en legeskosten een bedrag van € 143,10 apart in rekening worden gebracht.
Op de factuur staat precies omschreven welke administratie en CBR leges kosten dit zijn. Op basis van wettelijke grondslag zijn wij verplicht CBR kosten apart te factureren en zijn daarmee niet inbegrepen in de pakketprijs

 

Door de Corona risico’s kiezen wij ervoor om tijdelijk met 1 leerling in de lesauto rijles te geven. Jouw rijles start, gedurende deze periode, vanaf vaste opstapplaatsen. Dit zijn voornamelijk stations in de regio of vanaf onze rijschool locatie! Voordeel is dat we direct effectief aan de slag gaan in de juiste leeromgeving en geen lestijd verliezen met halen en brengen! Zodra de risico’s en maatregelen worden versoepelt bieden wij ook weer de mogelijkheid om  vanaf je woonadres te starten. (op onze site kun je zien of dit weer mogelijk is!)
Heb je nog vragen of wil je starten vanaf een specifieke locatie (werk of school) neem dan contact met ons op: info@brunen.nl

 • Geef jouw eerste officiële voornaam door die op jouw ID kaart of rijbewijs staat.
 • Let op: je moet minimaal 16 jaar zijn om te starten met de praktijklessen!
 • Betaald een bedrijf van jouw de opleiding, laat dan hun bedrijfsnaam, e-mail en telefoonnummer achter. Wij sturen de betaling naar hun door.
  Heeft u voorkeur voor een bepaalde datum?
 • Na ontvangst van dit formulier ontvangt u van ons een planning met de bijbehorende training. Hierna ontvangt u van ons ook de factuur.

Individueel theoriecursus

Boekingsformulier voor individuele theoriecursussen.
  Vanwege de coronamaatregelen bieden wij ook individuele theoriecursussen aan. Een uur theoriecursus kost 35 euro.
  Kies een hoofdstuk of de hoofdstukken dat jij graag wil doornemen met de docent.
  Op welke tijden ben jij meestal beschikbaar?
 • Wij reserveren in afstemming met de docent de eerst beschikbare mogelijkheid. Als dat niet uitkomt kan dit 2 dagen voor aanvang van de cursus, kosteloos worden geannuleerd of verzet.

Tractor pakket

Pakketkeuze Tractor
 • Geef jouw eerste officiële voornaam door die op jouw ID kaart of rijbewijs staat.
 • Let op: je moet minimaal 16 jaar zijn om te starten met de praktijklessen!
 • Betaald een bedrijf van jouw de opleiding, laat dan hun bedrijfsnaam, e-mail en telefoonnummer achter. Wij sturen de betaling naar hun door.

Motorpakket keuze

  Een Try the Bike is wel verplicht om de juist keuze te maken
  Bij betaling van de legeskosten, kunnen de examens direct worden gepland.

Corona BE Dagopleiding

Inschrijfformulier voor BE dagopleiding
  In één dag jouw aanhangerrijbewijs. Sommige dagopleiding zijn in "Duo" dit betekend dat de dagopleiding samen met iemand anders volgt. Het is ook mogelijk een dagopleiding alleen te doen, dan boekt u een "Solo" halve dagopleiding. Door de coronamaatregelen zit er een verlengde wachttijd op Duo dagopleidingen.

Corona Try The Bike

Inchrijfformulier voor Try the Bike tijdens Corona
  Deurningen/Hengelo: Dit is onze centrale locatie vanaf wegrestaurant Frans op den Bult. Enschede: Mogelijkheid om te starten vanaf de rijschool (kuipersdijk 230) of motorspeciaalzaak Edgar Stijner (Hendrik Ter Kuilestraat 165) Almelo: Mogelijkheid om te starten vanaf Erison Motor (Twentepoort West 34)
 • Om examens bij het CBR vast te leggen hebben wij uw geboortedatum nodig. Dag/Maand/Jaar
  Geef uw voorkeur door en wij plannen de eerste mogelijkheid voor u! 2 dagen voor aanvang Try the Bike kan deze kosteloos worden verzet.

Door de corona-maatregelen en extreme wachttijden voor de theorie examens bij het CBR kunnen wij momenteel geen Motor-weekopleidingen aanbieden. Wel kun je een verkorte reguliere motoropleiding volgen. Boek een Try the Bike en wij plannen de rest!

De rijopleiding

Door de Corona maatregelen van 15 December is er een beperkte capaciteit. Alle leerlingen in de periode van de lockdown, waarvan het examen niet doorgaat, worden automatisch opnieuw door ons gepland. Je ontvangt automatisch een mail en een sms. Voor alle leerlingen die voor het eerst een scooter dagopleiding willen plannen kunnen dat gewoon boeken via onze site.

Wat is er aan de hand?

Het CBR

Het CBR had voor de coronamaatregelen al een achterstand, dit is nu alleen maar verder opgelopen. Daarbovenop zijn er examinatoren die niet durven te werken.
Kortom een levensgrote uitdaging voor het CBR en de rijschoolbranches. Zodra het CBR de problemen heeft opgesloten, gaan wij weer terug naar onze gewone capaciteit voor de scooteropleiding in Enschede!

Corona maatregelen

Bij boeking van een dagopleiding of theorie-cursus krijg jij standaard van ons een document meegestuurd met alle coronamaatregelen. Deze hangen ook in de rijschool, zodat iedereen hiervan op de hoogte is.

Samen gezond!

Gratis proefles plannen

  Proefles hoeft niet te starten vanuit je woonplaats. Meerdere keuzes mogelijk!
 • DD slash MM slash JJJJ
  Om straks jouw examen aan te vragen hebben wij jouw geboortedatum nodig.
  Wij reserveren de eerste mogelijkheid bij één van onze rijcoaches. De bevestiging ontvang je per mail.

De tussentijdse toets van het CBR kent extreme wachttijden.
Daar laten wij jou niet op wachten. Geen vertraging in jouw rijopleiding.
Toch willen wij je een zeer goede feedback geven. Ons team van toets specialisten neemt een Brünen toets af.

Hierin gaan wij niet 1,2 of 3 bijzondere verrichtingen doen zoals bij het CBR. Nee, wij nemen alle bijzondere verrichtingen en examenonderdelen door.

De examenroute wordt zelfs, na de feedback, tweemaal gereden. Vandaar dat het 3 rijlessen in beslag neemt.
In de rijlessen tot aan je rijexamen worden de laatste puntjes op de ü gezet. En heb je alsnog pech, dan staan wij garant voor onze Kwaliteit. Jij krijgt een gratis herexamen.

De CBR kosten buiten het pakket zijn:

•  inhuren AVD-examinator openbare weg
€ 123,00
• administratie en spoedtoeslag AVD
examen € 23,10 (geen wachttijden!)

Totaal CBR legeskosten € 146,10
Deze  moet een rijschool apart in rekening brengen zonder BTW (0%)

De CBR kosten zijn:
•  inhuren AVB-examinator bijzondere
verrichtingen € 69,00
• spoedtoeslag AVB examen € 23,10
(geen wachttijden!)

Totaal CBR legeskosten € 92,10
Deze  moet een rijschool apart in rekening brengen zonder BTW (0%)

Theorie-examen

De theorie is 1 van de lastigste onderdelen van de rijopleiding.

Heb jij al een theorie-examen bij ons geboekt en schaf je daarna pas een pakket aan? Geen probleem. Wij verrekenen het theorie-examen voor jou in de pakketprijs. In de pakketten zit standaard 1 theorie-examen!

Wil jij gebruik maken van de theoriecursus? Bel naar 053-4311111 en wij plannen een cursus voor jou in.
Of stuur via onderstaande link “Neem contact met mij op” een verzoek voor het theorie-examen, wij zullen z.s.m. contact opnemen voor het maken van een afspraak.

Proefles

Om een goede inschatting te maken plannen wij 2 tractorrijlessen uit het tractor pakket ter kennismaking.

Met welke tractor pakket kun jij in 1 keer je T rijbewijs halen?

Na afloop krijg je een vrijblijvend advies, je zit dus nergens aan vast!  Wij willen jou goed voorbereiden om het rijexamen zo snel mogelijk te halen.

De kosten van deze 2 tractor rijlessen zitten in het pakket, mocht je dus ervoor kiezen verder te gaan dan worden de proeflessen verwerkt in het pakket.
Stuur via onderstaande link “Neem contact met mij op” een verzoek voor deze 2 tractorrijlessen, wij zullen z.s.m. contact opnemen voor het maken van een afspraak.

Zeker weten dat je slaagt?
Bij Brünen kun je onbeperkt de theoriecursus bijwonen, ook wanneer je zakt. Daarnaast geven wij gratis thematraining (bijles) ter voorbereiding en ondersteuning op je her-examen t.w.v. €15 wanneer je;

– onze High speed Theoriecursus hebt gevolgd (3 avonden of 1 dag),
– minimaal 5 uur examentraining gemaakt.

Met onze sucesvolle thema training (bijles) gaan we kijken naar de meest voorkomende fouten van je theorie examen en gaan samen met jou trainen op deze onderwerpen.

Succes gegarandeerd!

Heb je nog niet eerder op een scooter gereden? Met onze proefles halen wij alle spanning voor je weg.
Je leert direct de basisvaardigheden en hebt alle tijd tijdens de praktijkdag om de puntjes op de ü te zetten.

Let op: Je moet eerst in het bezit zijn van je theorie en 16 jaar zijn voordat je de weg op mag.
Wist jij dat 90% van onze leerlingen die de theoriecursus volgen slagen!

 

Een eerste autorijles (ook proefles genoemd) duurt 90 minuten. Daarbij wordt er een uur gereden onder begeleiding, de overige tijd wordt gebruikt voor het advies over jouw rij-niveau. Op basis van jouw voorkeuren kan 1 van onze rijcoaches een voorstel doen zodat jij zo snel mogelijk je rijbewijs haalt.

Let op: Het kan zijn dat u een proefles ziet van 60 minuten. De adviesbespreking vindt dan plaats op de rijschool zelf, op basis van onze samengesteld checklist zullen wij jouw ook een goed advies kunnen geven om jouw rijopleiding samen te stellen.

Lees ook de “Over ons” pagina, om meer te weten over onze lesmethode!

Neem contact met mij op!

De CBR legeskosten zijn:
•  inhuren AVB-examinator bijzondere verrichtingen € 69,00
•  inhuren AVD-examinator openbare weg  € 123,00
• 2x spoedtoeslag voor AVB en AVD examen € 23,10 (geen wachttijden!)

Totaal CBR legeskosten € 238,20
Deze  moet een rijschool apart in rekening brengen zonder BTW

Mocht je minder rijlessen nodig hebben dan verrekenen wij jouw lesgeld!

Een aantal kosten worden door ons apart in rekening gebracht. Op de factuur staat precies omschreven welke administratie en CBR leges kosten dit zijn. Op basis van wettelijke grondslag zijn wij verplicht CBR kosten apart te factureren en zijn daarmee niet inbegrepen in de pakketprijs.

De administratie, spoedtoeslag en leges kosten zijn € 270,- Deze worden apart buiten het PRO rijlespakket eenmalig gefactureerd.

Geen extra wachttijden:
Ons team van planners staan dagelijks in direct contact met het CBR om ervoor te zorgen dat jouw rijopleiding en rijexamen goed zal verlopen.

Direct jouw examendatum vastleggen?

Hiervoor dien je zelf bij het CBR de gezondheidsverklaring en machtiging te zijn regelen, anders kunnen wij geen examen vastleggen.

Mocht het de eerste keer niet lukken. Geen zorgen! Met dit pakket mag je een gratis herexamen doen t.w.v. €311,10

Naast het rijexamen heb je natuurlijk ook rijlessen nodig om de puntjes op de Ü te zetten en het niveau vast te houden.
Wij hebben de kortste examen wachttijden van Nederland, dat scheelt lessen en dat merk je onderaan de streep!

Bijzondere verrichtingen

Wij weten als geen ander hoe vervelend fileparkeren, U bochtjes maken, steken en andere bijzondere verrichtingen kunnen zijn. Daarom hebben wij ons rijlespakket hierop afgestemd. Onze ervaren rijcoaches begeleiden jou tot een topatleet in het verkeer. Na deze dagdeeltraining heb jij als geen ander de bijzondere verrichtingen onder de knie!

Snelwegtraining
Jij krijgt, tijdens deze individuele snelwegrit van 3 lesuren, te maken met verkeerssituaties die een cruciaal onderdeel vormen van de rijbevoegdheid en -ervaring. Hierbij kun je denken aan intensieve rijstrookwisselingen, in- en uitvoegstroken en de P-plaatsen langs de snelweg en verschillende snelheden. Alles wat je extra nodig hebt om, in Nederland en daarbuiten, nergens voor verrassende verkeerssituaties te komen.

Coronamaatregelen
Vanwege de coronamaatregelen is het niet meer mogelijk om met 2 leerlingen een duo Arhemrit te volgen. Zodra dit weer kan zal de Arnhemrit weer mogelijk zijn.

Neem contact met mij op

Camper / Beroepsopleidingen

Neem contact met mij op over