Motorrijbewijs

Veilig op eigen oefenterrein

Tijdens je 1ste motorrijlessen wil je de motor graag beter leren kennen, zonder dat je je druk hoeft te maken om het overige verkeer. Veilig oefenen en optimaal je focus op de examenoefeningen.

Privé of partner lessen

AVB rijlessen doe je in slechts 2 of 3 dagdelen, Deze kun je direct na je Try the Bike plannen, of zelf inplannen via de site. AVD rijlessen plan je samen met de instructeur. Je kunt ervoor kiezen om privé motorrijles te nemen, of rijlessen met een partner om de kosten te delen.

In 4 dagen je rijbewijs

Heb jij ook de motorkriebels? En wil je zo snel mogelijk in het bezit zijn van je A rijbewijs? Dan is onze spoedopleiding iets voor jou! Heb je een motor theoriecertificaat, dan kun je in minimaal vier dagen tijd het praktijkonderdeel van de motor spoedopleiding afronden.

In 4 stappen naar je motorrijbewijs

Try the Bike

Tijdens de Try the Bike, maak je in 90 min. kennis met de basisvaardigheden van het motorrijden. Na afloop krijg je een persoonlijk advies en kunnen wij, indien gewenst, je praktijkopleiding plannen in jouw tempo.

Motorfolder 2017: klik

Boek nu een Try the bike

Wij houden rekening met de Corona voorzorgsmaatregelen

Motor AVB en AVD vervolgpakketten

Het aantal benodigde motorrijlessen, jouw inzet en onze kwaliteit bepaalt jouw totaalbedrag.

Voor het AVB en het AVD examen hebben wij al 4 pakketten voor je samengesteld. Stap voor stap begeleiding op de voordeligste manier je motorrijbewijs halen, kan alleen bij Brünen. Na het slagen voor je AVB examen krijg je het advies over welk AVD pakket het best bij je past. Mocht je minder rijlessen nodig hebben dan in het pakket zit, dan krijg je het openstaande lesgeld terug. Geld teruggarantie!

 

 

Vierdaagse totaalpakket

Je start de weekopleiding met de Try the Bike, de eerste basisvaardigheden en de bijzondere verrichtingen van het motorrijden met aansluitend het AVB praktijkexamen. Geslaagd? Dan ga je direct door met de rijlessen op de openbare weg en je laatste praktijkexamen AVD. Bij aanvang van de weekopleiding dien je te zijn geslaagd voor het motor theorie-examen.

Inhoud en kosten van een weekopleiding

• Try the Bike
• 3 dagdelen AVB bijzondere verrichtingen
• 3 dagdelen (15 rijlessen in duo) AVD openbare weg
• begeleiding CBR Praktijkexamen voertuigbeheersing (AVB)
• begeleiding CBR Praktijkexamen verkeersdeelneming (AVD)
• extra info: Legeskosten CBR 

Boek nu jouw weekopleiding

CBR motor theorie-examen

Haal zo spoedig mogelijk je motor theorie. Je hebt je motor theorie examen nodig op het moment dat je rijexamen gaat doen voor de openbare weg (AVD). Wij adviseren om z.s.m. een CBR motor theorie examen te reserveren. Hiermee voorkom je wachttijden, onnodige kosten en teleurstelling indien je geplande AVD examen niet door kan gaan!

Extra info:
Motor (A) theorie examen kan vanaf 17 jaar,
Verkeersregels en verkeersinzicht: 50 vragen, 44 of meer goed
De uitslag ‘geslaagd’ voor je theorie-examen is anderhalf jaar geldig

Boek nu jouw CBR theorie-examen

Theorie examen


Succes gegarandeerd met ons theorieboek en online leermateriaal!
Bestel vandaag nog en krijg deze binnen 3 werkdagen thuisbezorgd.

Boek nu je theorie examen!

Soorten motorrijbewijzen

Het behalen van je motorrijbewijs bestaat uit 3 examens: theorie-examen, AVB examen (bijzondere verrichtingen) en een AVD examen (openbare weg). 

Voor de motor heb je drie soorten motorrijbewijzen: voor de lichte motor (A1), de middelzware motor (A2) en de zware motor (A).

Motorrijbewijs A1 voor de lichte motor

Ben je 18 jaar? Dan mag je het rijbewijs voor de lichte motor (A1) halen. Vanaf 17 jaar kun je daarvoor al een theorie-examen doen, deze is anderhalfjaar geldig. Op je zeventiende mag je ook al rijlessen volgen, mits je bent geslaagd voor je motortheorie of je autorijbewijs hebt. Vanaf 18 jaar mag je de praktijkexamens voertuigbeheersing (AVB) en verkeersdeelneming (AVD) doen voor het rijbewijs A1.

Met een A1-rijbewijs mag je rijden op:

 • Motor van de categorie A1
 • Driewielig motorrijtuig van de categorie A1 (<15kW)

Motorrijbewijs A2 voor de middelzware motor

Motorrijbewijs A voor alle (en ook zware) motoren

Als je 21 bent, mag je het rijbewijs voor de zware motor (A) halen. Vanaf je 21e mag je daarvoor rijlessen volgen als je bent geslaagd voor je motortheorie-examen of je autorijbewijs hebt. Met 21 jaar mag je het praktijkexamens voertuigbeheersing (AVB) en verkeersdeelneming (AVD) doen voor het rijbewijs A.

Wanneer je het motorrijbewijs met de zware categorie (A) vóór je 24e rechtstreeks behaalt, krijg je code 80 op het rijbewijs vermeld. Code 80 betekent dat je in de zware categorie (A) uitsluitend op een driewielig motorrijtuig mag rijden met onbeperkt vermogen. Heb je het rijbewijs voor de zware categorie, dan krijg je automatisch het A1- en A2-rijbewijs.

Met een A-rijbewijs met code 80 mag je rijden op:

 • Motor van de categorie A1
 • Driewielig motorrijtuig van de categorie A1 (<15kW)
 • Motor van de categorie A2
 • Driewielig motorrijtuig van de categorie A (>15kW)

De code 80 vervalt twee jaar na het behalen van je A-rijbewijs of als je voor die tijd 24 wordt. Als je voor het behalen van je A-rijbewijs het A2-rijbewijs al hebt, vervalt code 80 op het moment dat je het A2-rijbewijs twee jaar bezit. Vervalt code 80 voor je 24e, dan moet je wel bij de gemeente een nieuw rijbewijspasje aanvragen zonder de code 80.

Met een A-rijbewijs zonder code 80 mag je rijden op:

 • Motor van de categorie A1
 • Driewielig motorrijtuig van de categorie A1 (<15kW)
 • Motor van de categorie A2
 • Driewielig motorrijtuig van de categorie A (>15kW)
 • Motor van de categorie A

Hoe nu verder?

Wij adviseren om eerst een Try the Bike te plannen of een weekplanning.
Van stap 1 de kennismaking middels onze Try the Bike  t/m stap 4  je AVD praktijkexamen regelen wij samen met jou.

 

Brunen motorrijopleiding

Gediplomeerde KNMV instructeurs

Onze motorinstructeurs hebben meer dan 1 miljoen km motorrijles ervaring
Kwaliteitsgarantie
Kwaliteisbewaking
Minder motorrijlessen
Beste motorrijopleiding
Voordeligste motorrijopleiding in prijs
RMT vervolgtraining voor motor rijbewijsbezitters

Lees meer over de KNMV

Ik heb een vraag

Wist je dat?

 • Wanneer je minimaal 2 jaar in het bezit bent van het rijbewijs A1, mag je overstappen naar de middelzware motor (A2). Daarvoor hoef je alleen maar een praktijkexamen verkeersdeelneming (AVD) te doen.
 • Ben je minimaal 2 jaar in het bezit bent van het rijbewijs A2, mag je overstappen naar de zware motor (A). Ook daarvoor hoef je alleen maar een praktijkexamen verkeersdeelneming (AVD) te doen.
 • Als je via het getrapte systeem je rijbewijs voor de zware categorie (A) behaalt, dan krijg je geen code 80 op je rijbewijs.

Na de Try the Bike beantwoorden wij alle vragen over het behalen van je motorrijbewijs.

Boek nu je try the bike!

Door de corona-maatregelen en extreme wachttijden voor de theorie examens bij het CBR kunnen wij momenteel geen Motor-weekopleidingen aanbieden. Wel kun je een verkorte reguliere motoropleiding volgen. Boek een Try the Bike en wij plannen de rest!

De rijopleiding

Door de Corona maatregelen zijn wij genoodzaakt om onze scooterklassen, in sommige gevallen, in te korten. Daarnaast beperkt het CBR de rijschoolbranche door te werken met een quotum. Hierdoor kunnen veel minder leerlingen, dan normaal, nog maar examen doen. Omdat wij nog maar op 50% kunnen werken door het CBR, zijn wij genoodzaakt de prijzen van onze scooteropleiding aan te passen. Wat is er aan de hand?

Het CBR

Het CBR had voor de coronamaatregelen al een achterstand, dit is na 11 mei alleen maar verder opgelopen. Daarbovenop zijn er 125 examinatoren van de grofweg 700 examinatoren, durven niet te werken.
Kortom een levensgrote uitdaging voor het CBR en de rijschoolbranches. Zodra het CBR de problemen achter de voordeur heeft opgesloten, gaan wij weer terug naar onze gewone scooteropleiding!
De baas van het CBR, Alexander Pechtold, zegt hierover:
“Het feit dat dit grote aantal examinatoren niet kan werken en tevens dat het CBR alle zorgvuldigheid in acht neemt, leidt ertoe dat er geen 14.000 examens per week kunnen worden afgenomen, maar slechts 4.000. Later wordt dit aantal opgeschaald.”

Bron: https://www.rij-instructie.nl/nieuws/algemeen/24522/125-examinatoren-niet-inzetbaar-17-8-procent-van-totaal-aantal-

Corona maatregelen

Bij boeking van een dagopleiding of theorie-cursus krijg jij standaard van ons een document meegestuurd met alle coronamaatregelen. Deze hangen ook in de rijschool, zodat iedereen hiervan op de hoogte is.

Samen gezond!

Gratis proefles plannen

  Proefles hoeft niet te starten vanuit je woonplaats. Meerdere keuzes mogelijk!
  Door alvast je beschikbare tijden door te geven kunnen wij zo snel mogelijk een proefles inplannen. Mocht je alsnog niet kunnen? Geen probleem dan plannen wij in overleg een nieuwe datum.

De CBR legeskosten zijn:
•  inhuren AVB-examinator bijzondere verrichtingen € 65,00
•  inhuren AVD-examinator openbare weg  € 116,00
• 2x spoedtoeslag voor AVB en AVD examen € 21,85 (geen wachttijden!)

Totaal CBR legeskosten € 224,70
Deze  moet een rijschool apart in rekening brengen zonder BTW

 • Datumnotatie:DD dash MM dash JJJJ