Pech onderweg? Dat is schrikken! En dan?

Het overkomt iedereen wel een keer, pech onderweg. Jouw eerste keer pech onderweg, dat is best even schrikken. Allereerst is voorkomen beter dan genezen, Zorg allereerst dat je zelf regelmatig je auto controleert. Check je oliepeil en de andere vloeistoffen, kijk naar de staat van je banden, check of je lampen het goed doen en zorg dat je de periodieke onderhoudsbeurten niet vergeet. Dit alles zorgt ervoor dat je auto in een goede conditie blijft en dat is belangrijk bij het voorkomen van pech.

Krijg je ondanks alles toch pech, zorg dan als eerste voor je veiligheid. Zet je alarmverlichting aan en probeer op een veilige plek te stoppen. Je kunt contact opnemen met een pechhulp organisatie. De bekendste in Nederland is de ANWB. Als je belt willen ze graag weten waar je staat, wat het merk van je auto is, je kentekennummer en uiteraard wat er aan de hand is.

Het kan zijn dat je even moet wachten tot de hulp bij je is. Als je bijvoorbeeld op zondagochtend hulp nodig hebt duurt het meestal niet langer dan een half uurtje voor ze er zijn. Zit je in de spits dan kan het zomaar zijn dat je veel langer moet wachten.

Pech op de snelweg.

Als je pech hebt op de snelweg neem dan de nodige voorzichtigheid in acht. Probeer veilig je auto naar de vluchtstrook te sturen. Maak duidelijk met behulp van je richtingaanwijzer en alarmlichten dat je een probleem hebt. Stop zoveel mogelijk rechts op de vluchtstrook of ( deels ) in de berm en draai je wielen naar rechts. Laat de inzittenden aan de rechterkant uitstappen. Plaats de gevarendriehoek op zo’n twintig meter achter je auto.

Blijf achter de vangrail wachten op de pechhulp en vergeet je veiligheidshesje niet aan te doen.

Steek nooit de snelweg over!!

Pech onderweg krijg je vaak op een onverwacht en ongelukkig moment. Zorg dat je sommige dingen standaard in je auto hebt. Denk hierbij aan: oplaadsnoer voor je telefoon, jerrycan, warme jas of een regenjas (handig als je naar een tankstation moet lopen) Een fles water, pen en papier, EHBO kit, geld, sleepkabel, gevarendriehoek, hesjes voor alle inzittenden en theelichtjes. Als het echt koud is buiten dan kun je hiermee je auto een beetje warm houden.

 

Succes!

 

Jan Drenthen

Rijcoach bij Verkeerscollege Brünen

Brünen. Driving is about Ü

 

Bekende pechhulpdiensten in Nederland

https://www.anwb.nl/

https://www.routemobiel.nl/pechhulp-nederland/

https://www.allianz-assistance.nl/pechhulp.html