Een klik met je Rijcoach is essentieel!

 

Er is niets mis met het bijstellen van doelen

Judith vertelt: Mijn doel was om voor mijn 40ste het autorijbewijs te halen. Ik fantaseerde daar veel over, maar aan de andere kant was er geen noodzaak, en op dat moment was er niet veel rust in mijn leven. Nu ben ik bijna 50, en er zijn inmiddels wat dingen veranderd. Er is rust in mijn leven en ik woon inmiddels buitenaf. Het gemis van het niet hebben van een rijbewijs is nu heel voelbaar geworden.

 

Hoe kies ik een goede rijschool?

In de zomer van vorig jaar ben ik gaan rondvragen in mijn vriendenkring. Zo kreeg ik de tip om te kijken naar kleinere rijscholen. Mijn wens was om les te krijgen van een vrouw. Dit omdat ik de energie van een vrouw prettig vind en deze ook makkelijker toelaat in mijn ruimte, aldus Judith. Ik ben begonnen met het aanvragen van een proefles bij Brünen, en wel bij Monika, mijn Rijcoach.

 

En dan gaat het gebeuren; de proefles en ik raak het gaspedaal kwijt

Ik kan je vertellen, de paniek was vrij groot. Daar komt Monika aan met een auto. Ik had vragen: waar zit het stuur, hoe geef ik gas? Ik wist echt helemaal niets, vertelt Judith. Monika zei: ‘stap maar in en ga zitten op de bestuurdersstoel.’ Ik zei direct: ‘dat gaan we niet doen!’ Monika zag de paniek en stelde voor om naar een afgelegen terrein te gaan om daar rustig te oefenen. Zo gezegd, zo gedaan. En hier ga je misschien om lachen, maar tijdens het oefenen was ik regelmatig het gaspedaal kwijt. Ik stond echt stijf van de stress en moest aan Monika vragen waar het gaspedaal ook alweer zat. Nadat we een tijdje hadden gereden, stelde Monika voor dat ik, door het verkeer, terug zou rijden naar de rijschool. Mijn ogen waren groot door het hoge stresslevel en mijn handen zaten vast in het stuur, zo gespannen was ik. Gelukkig voelde ik het vertrouwen in Monika en is het terugrijden best goed gegaan. Na afloop zei Monika dat ik mijn stress moet leren managen. Ja, dat begreep ik wel maar doe het maar eens, aldus Judith. Ik ben na deze proefles 2 dagen ziek geweest van de stress.

 

Van ‘ga ik hier wel mee verder?’ tot aan ‘proefles aanvragen bij een andere rijschool’

De eerste dagen na de proefles worstelde ik met de gedachte ‘ga ik dit wel doen.’ Ik had echt grote twijfels. Na een aantal dagen zakte dat gevoel gelukkig, en was ik zelfs zover dat ik een proefles durfde aan te vragen bij een andere rijschool. Ik had namelijk geen definitieve keuze gemaakt, vertelt Judith. Gelukkig ging het rijden tijdens deze proefles zoveel beter dan de eerste! Dat kwam puur omdat ik meer zelfvertrouwen had gekregen. Ik kon dit keer gelukkig wel het gaspedaal vinden, vertelt Judith lachend. Deze les was best leuk, maar liep voor mij met een soort domper af. Namelijk toen we terugkwamen bij die rijschool stond er een moeder met haar dochter te wachten. Ze waren zwaar geïrriteerd omdat we later terug waren dan gepland, en dat reageerden ze op mij af. Nou, toen was ik er wel klaar mee. Na deze proefles heb ik de keuze gemaakt om te gaan voor Brünen en Monika.

 

Faalangst en rijlessen

Dat ik zoveel stress heb ervaren in de eerste proefles komt natuurlijk ergens vandaan. Zoals je misschien al gemerkt hebt, heb ik een vorm van faalangst en ben ook nog eens heel streng voor mezelf. Ik kom dit stuk tegen in alle nieuwe dingen voor mij, aldus Judith. Gelukkig heb ik in Monika een betrokken persoon gevonden die vanuit rust mij weet te motiveren en me hierdoor meer zelfvertrouwen geeft. Ik heb een enorme klik met haar en die klik is voor mij een soort van anker in deze opleiding. En weet je wat een mooi toeval is? Monika geeft ook theorielessen. En je gelooft het nooit, maar voor theorie ben ik in één keer geslaagd. Wat was ik blij zeg!

 

Bewust gekozen voor extra lessen om vol vertrouwen het examen in te gaan

Het rijlespakket dat ik samen met Monika heb gekozen bestaat uit 25 dubbele lessen. In dit pakket zitten ook 2 speciale lessen van 3 lesuren. Ik ga over dit pakket heen, maar dat is een bewuste keuze van mijzelf. Ik wil namelijk met volledig vertrouwen het examen in.

 

Briefjes aan mezelf

Weet je wat me enorm helpt voordat ik aan een rijles begin? Dat zijn briefjes aan mezelf. Die steek ik in mijn achterzak zodat ik erop zit. Ik schrijf briefjes met het woord ‘vertrouwen’ of ‘rust’ aan mezelf. Het werkt echt! Ooit had ik een briefje geschreven met het woord ‘rust’. En dit is echt vreemd: dat specifieke briefje viel uit mijn zak en wat denk je? Ik kon de rust niet vinden tijdens die les! Bizar, toch?

 

Een klik met je Rijcoach is heel belangrijk

Ik wil iedere leerling meegeven dat een klik met je Rijcoach essentieel is. Dus mijn tip is kies de juiste, iemand die bij je past en je ondersteunt in het hele proces. Het is belangrijk dat je de lessen met plezier volgt en je positief wordt aangemoedigd en je bevestiging krijgt wanneer je iets goed doet. Voel je al deze dingen niet bij je instructeur, vraag dan om een ander, het is niet erg. Voor mij is Monika de juiste persoon, op het juiste moment, op de juiste plek voor de omstandigheden waar ik nu mee deal.

 

Is faalangst voor jou ook een factor? Neem gerust contact met ons op. We hebben een aantal gespecialiseerde Rijcoaches in ons team die speciaal zijn opgeleid om je te helpen bij het overwinnen van faalangst en het behalen van je rijbewijs. https://brunen.nl/contact/