Alle kinderen doen mee...

Hoe maken we kinderen bewuster van gevaren op de weg? En zeker zo belangrijk, het voorkomen van gevaarlijke situaties.

Dat doet Verkeerscollege Brünen in samenwerking met Syntus en Veilig Verkeer Nederland. Samen zijn wij het schoolproject Veilig op Weg in Twente gestart. Een handige verkeersles over de dode hoek in de spiegel van vrachtauto’s, bussen en (sommige) landbouwvoertuigen.

Schoolproject Veilig op Weg in Twente

Verkeersouder

Veilig op weg in Twente bestaat 10 jaar. Ook in het schooljaar 2015-2016 zijn we weer begonnen, en we hebben dit heugelijke feit samen met de kinderen van OBS en IBS ‘de Es(ch)marke’ gevierd. Op 28 augustus vierde ons project samen met alle 1000 kinderen dat de scholen weer zijn begonnen. Een jaarlijkse activiteit van Veilig Verkeer Nederland. Wethouder Hans van Agteren nam nog A-3 wenskaarten in ontvangst en liet zijn belangstelling nog schijnen over het praktijkonderdeel van ons project.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Tot slot hebben we nog 32 postduiven de vrijheid gegeven als alternatief voor de heliumballonnen-actie. De postduif van groep 3b van de OBS en 4a van de IBS was als eerste terug bij de duivenhouder en hebben daarmee de wedstrijd gewonnen. Alle kinderen van groep 3b hebben een stukje van de ‘speciale postduiftaart’ gekregen.

veilig-op-weg-taart-brunen

Wat is de dode hoek?

Als een chauffeur met zijn bus, vrachtauto of landbouwwagen rechtsaf wil slaan en de fietser wil rechtdoor rijden – dát is de dode hoek. Die hoek ontstaat ook als wachtende voetgangers naast zo’n wagen even niet opletten.

Een dodehoekspiegel (ook wel blindehoekspiegel genoemd) is sinds 2003 verplicht op vrachtwagens die meer dan 3,5 ton kunnen laden. Ondanks die spiegel is de dode hoek nog de grootste oorzaak van aanrijdingen tussen vrachtauto’s en fietsers.

 

Cijfers over ongelukken met de dode hoek

De dode hoek zorgt elk jaar voor:

 • 20 doden
 • 150 zwaar gewonden
 • ontelbare net-niet-ongelukken
 • beroepschauffeurs die problemen krijgen op hun werk na zo’n ongeluk.

Speciale aanpak voor kinderen

theorie

Kinderen kijken anders in het verkeer dan volwassenen. Zij kunnen moeilijker afstand, snelheid en tijd inschatten. Dat heeft voor een groot deel te maken met de ontwikkeling van hun hersenen en dat vraagt om een bepaalde aanpak (didactiek). Daarom werkt Veilig op Weg in Twente met een lespakket in 2 delen:

 1. Via een werkboek en dvd geeft docent Rob van Syntus Openbaar Vervoer 1 uur theorieles. Gewoon in de klas. U geeft zelf 1 verkeersles minder of doet dit samen met ons.
 2. De praktijkles (+ 1 lesuur per groep) De docenten van Verkeerscollege Brünen laten de leerlingen een rollenspel spelen bij een echte vrachtauto: de ene leerling zit in de cabine en de ander loopt in en uit de dode hoek. Daarna wisselen de kinderen. Ook staan ze stil bij de 4 vuistregels die ze bij de theorie leerden.

veiligopwegintwente4

Het blijkt dat een theorieles in het vertrouwde klaslokaal beter werkt voor leerlingen dan daarbuiten. Krijgen ze de les daarnaast spontaan en op een leerzame manier, dan blijft de informatie nog veel langer hangen! De kinderen leren trouwens meer dan rechts en ruim achter een vrachtwagen staan. Wat precies? Dat verschilt per les, omdat elke klas of school anders is. Wij spelen in op de groep en de onderwijsvorm (interactie).

Welke scholen kunnen het project aanvragen?

 • Basisscholen (groep 7 en 8 of combinatieklassen in overleg)
 • Speciaal basisonderwijs
 • Speciaal voortgezet onderwijs

Elk soort onderwijs krijgt zijn eigen programma. U weet dus zeker dat onze aanpak ook geschikt is voor uw schoolkinderen.

 • U bepaald
  Wilt u de theorie- en praktijkles bijvoorbeeld in een verkeersweek houden? Of op een themadag verkeer? Veilig op Weg in Twente komt wanneer u wilt.
 • Kosten
  De lessen zijn gratis: een ongeval voorkomen is ons grootste geschenk.
 • Aanmelden
  aanmelden U kunt zich aanmelden door op de pijl te klikken of het antwoordformulier dat u per post ontvangen heeft, aan ons te retourneren.

Wilt u meer informatie of heeft u nog vragen?

Neem contact met ons op:

 • Per e-mail: vvn[at]qmsonline.nl
 • Per telefoon: 053-436 61 02.
 • Per post: VOW in Twente, t.a.v. Petra Elliot, Postbus 486, 7550 AL Hengelo.

Echt diploma

Na de praktijkles van Veilig op Weg in Twente krijgen uw leerlingen een diploma. De leerling en u als leraar ondertekenen dit. Ook krijgen ze een aandenken.

Uw voorbereiding voor Veilig op Weg in Twente

 1. veiligopwegintwente5Vrachtauto Houd minstens 150 vierkante meter rond school vrij voor onze vrachtauto. Geen plek op het plein? Zoek een locatie waar vooral rechts achter de auto geen gewoon verkeer komt. Lukt het niet? Bel het secretariaat; samen zoeken we een passende locatie of laten we de weg afzetten door politie.
 2. Diploma Na de theorieles ontvangt u de diploma’s. Onderteken ze eventueel alvast. Leerlingen laten tekenen en diploma uitreiken doet u na de praktijkles.
 3. Namen Maak de theorieles makkelijker voor ons: plaats naamkaartjes van de kinderen op hun bureau.
 4. Verzetten praktijkles Past de praktijklesdatum niet? Mail onze planner op tijd: gianni[at]brunen.nl.
 5. Verkeersouders Geef de data van het project door aan de verkeersouders. Zij zetten zich al in voor een verkeersveilige schoolomgeving en stellen uw actie op prijs.

Samen met u en de kinderen werken we aan veiligheid op en onderweg!

De uitvoerders van het project

LogoMail

Verkeerscollege Brünen, docenten Roy, Richard, Marco. De praktijkplanning verzorgt Gianni.

Twents 

Syntus Openbaar Vervoer, docenten Rob en Frank

noordendorp_100jaar-logo-in-jpeg 

Noordendorp transport, docent Michel

veiligverkeer

Medewerkers VVN en Joost voor projectplanning en ontwikkeling

logo_qms

QMS secretariële dienstverlening: Petra, projectondersteuning

Dit project wordt mede mogelijk gemaakt door

veiligverkeer

RegioTwente

logo_rov_oost-nederland

LOGO-DUS

CBF-keur

Veilig op Weg in Twente is een CBF-goedgekeurd doel.